بخشی از مقاله
چکیده:
پژوهش حاضر با هدف تعیین ارضایتمندی زناشویی با سازگاری زناشویی، تعداد فرزندان و طول مدت ازوداج درمعلمان زن شهرستان ماهنشان انجام پذیرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه معلمان زن شاغل در آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان در سال تحصیلی 1394-95 بود. نمونه آماری شامل 120 نفر از جامعه فوق بود که با روش تصادفی ساده انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه سازگاری زناشویی گراهام بی اسپنیر بود. یافته های پژوهش نشان داد بین رضایتمندی زناشویی با سازگاری زناشویی معلمان زن رابطه مثبت وجود دارد - . - p<0/01 همچنن بین رضایتمندی زناشویی و سازگاری زناشویی با طول مدت زناشویی و تعداد فرزندان درمعلمان زن رابطه مثبت وجود دارد.
مقدمه
سازگاری زناشویی، فرآیندی است که در طول زندگی زوجین به وجود می آید و لازمه ی پیدایش آن، انطباق سلیقه ها،شناخت صفات طرفین، وضع قوانین رفتاری و شکل گیری الگوهای مناسب است. سازگاری زناشویی، فرآیندی تکاملی بین زن و شوهر است. ویسیمن - - 2001سازگاری زناشویی را به میزان تفاهم و سهیم شدن در فعالیت ها، که با خرسندی وموفقّیت در زندگی همراه باشد، تعریف می کند. در دهه ی گذشته،محققّان بر شناسایی عواملی که رابطه ی سازگاری زناشویی و سطح رضایتمندی را بررسی می کند، متمرکز شده اند - فیتز پتریک،. - 1988 سازگاری زناشویی به صورت خودکار ایجاد نشده و به وجود آمدن آن نیاز به تلاش زوجین دارد .
معمولا سال اول ازدواج از نظر سازگاری بسیار ناپایدار بوده و بیشترین خطر را برای ناسازگاری و طلاق دارد - ارورک،. - 2003 سازگاری زناشویی یکی از اصطلاحاتی است که بهطور وسیع در مطالعات خانواده و زناشویی مورد استفاده قرار میگیرد. این اصطلاح با بسیاری از اصطلاحات دیگر همچون »رضایت زناشویی«، »شادکامی زناشویی«، »موفقیت زناشویی« و »ثبات زناشویی« مرتبط است. - قربانی پور, - 2008 رضایتمندی زناشویی را بیشتر به صورت نگرشها یا احساسات کلی فرد درباره همسر و رابطهاش تعریف میکنند - فرخ دوست,. - 1384 رضایتمندی زناشویی یک پدیده درونفردی و یک برداشت فردی از همسر و رابطه است.
چنین تعریفی از رضایتمندی زناشویی، نشانگر آن است که رضایتمندی یک مفهوم تکبعدی و بیانگر ارزیابی کلی فرد دربار همسر و رابطهاش است - ارگایل,. - 1380 رضایت زناشویی طی سال های فرزند پروری افت می کند و بیشترین میزان آن متعلق به قبل از تولد فرزندان و پس از ترک آنان است . علت آن که قبل و بعد از فرزندان میزان رضایت زناشویی بالاتر است ان است که در این دوران زوجین وقت و انرژی بیشتری را صرف یکدیگر می کنند و موقعیت های درگیری زای کمتری - اداره فرزندان - برای ایشان پیش می آید - موسوی، ,1382به نقل از نصرتی, - 1390 در بسیاری از موارد روابط دو تایی زن و شوهر به عنوان عامل اصلی در رضایت زناشویی تلقی می شود که در بین سایر ابعاد سازگاری زناشویی نقش محوری دارد - حبیبی, - 1380 طبق تحقیقات انتشار یافته توسط جان گاتمن در انجمن روانشناسی امریکا و در مجله "روانشناسی خانواده" زضایت زناشویی 67 درصد زوج ها پس از بچه دار شدن کاهش پیدا میکند.
به گفته جان گاتمن مشاجرات بعد از بچه دار شدن امری معمول است و بسیار از زوج ها فکر میکنند امری غیر قابل اجتناب و پذیرفتنی است و این امر کیفیت زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهشهای بسیاری نشان میدهند - و بسیاری از زوجها هم قبول دارند- که به دنیا آمدن اولین بچه ممکن است ازدواج را با مشکلاتی مواجه کند؛ شبهای بیخوابی و روند بیپایان عوض کردن پوشک بچه و افزایش بار کارهای خانه زمان چندانی برای صمیمیت عاطفی میان همسران به جای نمیگذارد.
در واقع این فشار وظایف مربوط به بچهدار شدن به حدی سنگین است که اکنون شمار فزایندهای از متخصصان بهداشت روانی توصیه میکنند زوجهای منتظر به دنیا آمدن فرزند، به طور پیشگیرانه به مشاور مراجعه کنند تا برای به عهده گرفتن مسئولیتهای جدید مربوط به بچه، مسائل مالی ناشی از آن، تغییراتی که در زندگی زناشویی و اجتماعیشان به وجود میآید، آمادگی پیدا کنند - بنی اسدی, - 1370همچنن توافق بر سر مسائل مالی، بسیاری از جنبه های زندگی زناشویی را تحت الشعاع قرار می دهد.در واقع پول می تواند،جدا از عملکردهای واقعی خود در بازار بعنوان وسیله ای برای اعمال قدرت،اظهار عشق و محبت،ابراز وجود و در کل بستری برای شکل دادن به نوع تعاملات زناشویی میباشد. در نهایت رسیدن به یک الگوی اقتصادی مورد توافق، باعث بهبود روابط زناشویی می شود.
میشل - 1971؛به نقل از نصرتی آرش،1390 - ، با انجام تحقیقی بر روی 450 زوج دریافت زنانی که در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های مربوط به بودجه تجهیزات وسایل و مسکن تعداد و تحصیلات فرزندان در کنار شوهران شان به صورت فعال مشارکت دارند از زندگی خود راضی هستند این رضایت در عین حال با قابل تعویض بودن نقش های میان زوجین که تصمیم گیری مشترک را تسهیل می نماید، رابطه زیادی داشته است.. هانلرو گنچوز - 2005 - در مطالعهای که روی زوجین ترکیهای انجام دادند پس از کنترل متغیرهایی مانند سطح تحصیلات و مدت زمانی که از زندگی زناشویی آنها میگذشت، به این نتیجه رسیدند که مدت زمان تاثیر عمده ای بر رضایت زناشویی دارد، اما مذهبی بودن زوجین نمی تواند حل مساله زناشویی را در زوجین افزایش دهد شول - 2013 - میتوان چنین استنباط نمود که بین دو گروه از نظر سازگاری زناشویی، تفاوت معناداری وجود دارد.
همچنین بین طول مدت زندگی زناشویی و سازگاری انان رابطه برقرار است وات - - 2014به بررسی عوامل متمایز کننده ازدواجهای موفق و ناموفق بر روی 95 زوج که مدت 20 سال از ازدواج رسمی و غیر رسمی آنها گذشته بود پرداختند در این تحقیق مردان سازگاری بیشتری از زنان را نشان دادند و زن و شوهری که حس تعلق و وابستگی شدید و رضایت بیشتری بهم داشتند و در کنار هم مدت بیشتری بودند میزان سازگاری بالاتری را از خود نشان دادندداگلاس - - 2014زوجهای سازگار و خوشحال، همدلی بیشتری ر ا نسبت به زوجهای ناسازگار از خود نشان میدهند.
این مهارت سبب میشود که هر یک از زوجین، به این احساس واقعی دست یابند که طرف مقابل آنها را درک میکند. همین امر سبب میشود که در این زوجین، احساس شادی و شادمانی از زندگی خودشان شکل گیرد. براین اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه رضایتمندی زناشویی با سازگاری زناشویی معلمان زن همچنین تعیین رابطه طول مدت زناشویی و تعداد فرزندان با رضایتمندی زناشویی و سازگاری زناشویی درمعلمان زن شهر ماهنشان انجام پذیرفت.
روش:
پژوهش حاضر از حیث هدف از جمله تحقیقات کاربردی می باشد. همچنین از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه معلمان زن شاغل در آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان در سال تحصیلی 1394-95 می باشد که طبق اعلام رسمی اداره آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان 170 نفر می باشند. حجم نمونه آماری برحسب جدول مورگان تعداد 120 برآورد گردید که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند.
ابزارهای پژوهش:
پرسشنامه سازگاری زناشویی گراهام بی اسپنیر : - DAS - این پرسشنامه توسط اسپنیر در سال 1976 منظور سنجش سازگاری بین زن و شوهرها و یا هر دو نفری که باهم زندگی میکنند تنظیم شده است. تحلیل عاملی نشان میدهد که این مقیاس چهار بعد را میسنجد که عبارتند از: رضایت زناشویی، همبستگی زناشویی، توافق زناشویی و ابراز محبت. این مقیاس 32 سوال دارد تحلیل عاملی نشان می دهد که این مقیاس چهار بعد را می سنجد که عبارتند از :رضایت زناشویی،همبستگی زناشویی، توافق زناشویی و ابراز محبت. که 15 سوال اول به این گونه پاسخ داده می شود:توافق دائم داریمتقریباً، توافق دائم داریم، گاهی توافق داریم ،اغلب اختلاف داریمتقریباً، همیشه اختلاف داریم.