بخشی از مقاله

خلاصه

هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سلامت سازمانی ورفتار کار افرینانه کارکنان می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی، پیمایشی از نوع روش همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیئت علمی استان مازندران می باشد. روش مورد استفاده نمونه گیری تصادفی ساده و از نوع طبقه ای با تخصیص متناسب می باشد و تعداد جامعه آماری 190 نفر می باشد که با استفاده از جدول مورگان تعداد 125 نفر از اعضای هیات علمی انتخاب شده است.

از پرسشنامه های استاندارد 35سئوالی مربوط به سلامت سازمانی کارکنان و پرسشنامه 20 سئوال رفتار کارافرینانه برای جمع آوری داده های مورد نیاز در این پژوهش استفاده شده است. با توجه به نرمال بودن داده ها برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون استفاده شده است. بر اساس یافته های بدست آمده بین روحیه، ملاجظه گری ،یگانگی نهادی نفوذمدیر وپشتیبانی منابع ورفتار کارافرینانه رابطه مثبت معنی دار وجود دارد.

مقدمه

امروزه سازمانها شاهد تغییرات سریع و غیر قابل پیش بینی زیادی در محیط پیرامون خود هستند. محیطی که در آن، رقابت فزاینده جهانی، توسعه و گسترش تکنولوژی اطلاعات و تغییرات در ویژگیهای جمعیت شناختی نیروی انسانی و مشتریان در قلب تغییرات قرار دارند. از سوی دیگر، توسعه و رشد هر جامعه ای در گروی داشتن سازمانهای سالم است - اسمیت ،. - 2002 سازمان سالم سازمانی است که درباره خود و موقعیتی که در آن قرار گرفته است، واقع بین باشد، قابلیت انعطاف داشته و قادر باشد برای مقابله با هر مشکلی، بهترین منابع خود را به کار گیرد - لیندن و ویلیام ،.

کارائی، اثربخش و بهبود عملکرد از مهمترین اهداف یک سازمان محسوب می شود و هر سازمانی سعی در تقویت این ستاده ها از طریق گوناگون دارد. قبل از هر سرمایه گذاری در هر زمینه ای باید از مؤثر بودن آن تاحد ممکن اطمینان حاصل پیدا کرد. بنابراین برای تقویت عملکرد و نیل به اهداف باید عوامل مرتبط و تقویت کننده را شناسائی نمود. پس از شناسائی و بررسی بایددر جهت تقویت آنهاگام برداشت یکی از این عوامل رفتار کارافرینانه است.

رفتار کارافرینانه به عنوان وابستگی عاطفی و روانی به سازمان در نظر گرفته میشود که بر اساس آن فردی که شدیدا ماثربخشی است، هویت خود را با سازمان معین می کند، در سازمان مشارکت میکند و در آن درگیر می شود و از عضویت در سازمان لذت می برد - ساروقی، . - 1375 فرضیه اصلی پژوهش بین سلامت سازمانی با رفتار کارافرینانه اعضای هیات علمی استان مازندران رابطه وجود دارد. فرضیه های فرعی پژوهش - 1 بین سلامت سازمانی در بعد روحیه و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

-2 بین سلامت سازمانی در بعد یگانگی نهادی و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

-3 بین سلامت سازمانی در بعد ملاحظه گری منابع و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

-4 بین سلامت سازمانی در بعد ساخت دهی و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

-5 بین سلامت سازمانی در بعد پشتیبانی منابع و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

-6 بین سلامت سازمانی در بعد نفوذ مدیر و رفتار کارافرینانه در اعضای هیات علمی دانشگاه مهارت محور استان مازندران رابطه معناداری وجود دارد.

روش تحقیق

این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ونمونه آماری : جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های مهارت محور استان مازندران به تعداد 190 نفر بودند. نمونه تحقیق بر مبنای جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری طبقه ای ، 125 نفر برآورد گردید. ابزار جمع آوری داده ها: برای جمع آوری داده های مربوط به متغیر سلامت سازمانی ورفتار کار افرینانه ازپرسشنامه استاندارد استفاده شد.

پرسشنامه اول دارای 35 سؤال وپرسشنامه دوم با 20 سئوال با طیف لیکرت پنج تایی است که ششبُعد مختلف سلامت سازمانی را اندازه گیری می کند. میزان پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ 0/81 و0/79 برآورد شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها: در این مقاله برای تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از شاخص گرایش مرکزی و پراکندگی استفاده شد. جهت تحلیل استنباطی داده ها نیز از آماره های ضرایب همبستگی پیرسون ورگرسیون استفاده گردید.

یافته های پژوهش

در این قسمت ضمن ارائه نتایج تجزیه داده ها و تحلیل استنباطی آنها، منطبق با پرسش های مطروحه، یافته های مقاله گزارش شده است. تحلیل فرضیه یکم پژوهش: بین مولفه های سلامت سازمانی با رفتار کارافرینانه اعضای هیات علمی دانشگاه های مهارت محور استان مازندران رابطه جود دارد. برای تحلیل این فرضیه پس از برآورد پیش فرض هایی مانند نرمال بودن توزیع نمونه ها و فاصله ای بودن سطح تفسیر نمرات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. خلاصه نتایج این تحلیل در جدول 2 گزارش شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید