بخشی از مقاله
چکیده
مهم ترین متغیر در موفقیت هر مدرسه اي ، مدیریت حرفه اي آن مدرسه است. مدرسه در میل به موفقیت خود و براي پاسخگو بودن به دانش آموزان ، راه هاي فراوانی دارد و همچنین با بیراهه ، چاله و چاه هاي زیادي نیز مواجه است. مدیریت حرفه اي مدرسه ، چیزي جز شناخت راه ها و چاه هاي موفقیت مدرسه و برنامه ریزي جهت ایجاد راه ها و فرصت ها ، افزایش عوامل تسهیل کننده و بر طرف کردن چاه ها و مهار، کاهش و یا رفع موانع در این رابطه نیست.
با توجه به نکات فوق؛ حاکمیت مدیریت حرفه اي در مدرسه، قادر است به میزان بسیار چشم گیري مدرسه را در جهت کاهش تنش ها و موفقیت در تحقق اثر بخش هدف یاري نماید و مدرسه و دانش آموزان را پاسخگو سازد. امروزه داشتن مدیریت حرفه اي، به عنوان یک مزیت رقابتی در مدارس مطرح می باشد .ضعف در سیستم مدیریت حرفه اي، منجر به کاهش کیفیت خدمات آموزشی و پرورشی در مدرسه می گردد و مدیریت، بیشتر بر روي کنترل گذشته نگر تکیه خواهد کرد.
مدیریت حرفه اي ، تاثیر چشم گیري بر روي فعالیت ها ونتابج مدرسه دارد . مدیریت حرفه اي ، بهره وري را افزایش می دهد ، ارتباطات را بهبود می بخشد ودرجه ریسک را کاهش می دهد؛ زیرا هنگامی که مدیریت حرفه اي در مدرسه حاکم است ، خدمات آموزشی و پرورشی به درجه بسیار بالاتري ارتقا پیدا خواهد کرد. موفقیت در مدرسه ناشی از ایجاد وبه کارگیري مدیرت حرفه اي در مدرسه است. هر چه مدرسه خود را قانون مند تر سازد، به همان میزان قابلیت پیش بینی خود را در محیط افزون تر ساخته است.براي رسیدن به موفقیت ، چاره اي جز قانون مند ساختن مدرسه و ایجاد مدیریت حرفه اي نیست. در مقاله حاضر قصد داریم به بررسی رابطه مدیریت حرفه اي در مدارس و ارتقاي کیفیت خدمات آموزشی و پرورشی بپردازیم.
واژگان کلیدي: مدیریت حرفه اي، ارتقا کیفیت، آموزش و پرورش
تعریف ومفهوم مدیریت:
با رشد و پیشرفت جامعه انسانی ، سازمان هایی به وجود آمده است که افراد هر سازمان براي دست یافتن به هدف هاي آن فعالیت می کنند و می دانیم تامین هدف هاي یک سازمان بدون طرح وتنظیم برنامه هاي دقیق، ایجاد تشکیلات منظم و هماهنگ ورهبري وکنترل فعالیت هاي دسته جمعی افراد میسر نیست بنابراین می توان مدیریت را علم و هنر متشکل و هماهنگ کردن رهبري وکنترل فعالیت هاي دسته جمعی به منظور تامین هدف یا هدف هاي مشترك خاصی تعریف نمود. علماي علم مدیریت تعاریف متعددي از مدیریت بیان کرده اند که به چند تعریف اشاره می شود.
مدیریت یعنی گردآوري اطلاعات و تنظیم آن ها در جهت انجام کارهاي سازمانی یا مدیریت عبارت است از هماهنگی منابع انسانی و مادي ، در جهت دست یافتن به هدف هاي سازمان و در تعریف دیگر مدیریت یعنی به وجود آوردن یا تامین یک محیط مناسب ، براي افراد سازمانی درجهت هدف هاي سازمان می باشد. در مدیریت کمال مطلوب این است که بالاترین بهره از کار گرفته شود و این امر به زور امکان نخواهد داشت زیرا وفاداري ، علاقه به کار و ابتکار عمل را بازور نمی توان در افراد ایجاد کرد بطور خلاصه باید گفت مدیران موسسات مدرن امروزي با داشتن آخرین اطلاعات و تکنولوژي وقتی با انسان ها سروکار پیدا می کنند باید در درجه نخست به نیازهاي آنان توجه داشته باشند تا بتوانند از ابتکار عمل آنان در بالا بردن سطح کارآیی وافزایش بازده کار موسسات استفاده کنند.
برنامه آموزشی و تدریس
مهمترین وظیفه مدیران آموزشی هدایت جریان آموزش ویادگیري به ویژه تسهیل جریان رشد وپرورش دانش آموزان است مدیران مدارس اگر برنامه هایشان را باروشن بینی اجرا نمایند و هدف هاي خود را بصورت قابل فهم وعملی طرح نمایند می توانند بازده آموزشی مدارس را بهبود بخشند لذا تعریف دقیق هدفهاي کلی نظام آموزشی بصورت معنی دار ، تقسیم هدفهاي کلی به هدف هاي فرعی ، تبدلی هدف ها به هدف هاي عملی در کلاس به کمک معلمان ، بالا بردن روحیه کارکنان و... می تواند تغییرات چشمگیري را در بازده کار معلمان و دانش آموزان ایجاد کند علاوه براین مدیر آموزشی می بایست با ارزشیابی مستمر تدریس وفعالیت هاي آموزشی مدرسه میزان اثر بخشی وکارایی معلمان ومیزان تحقق هدف هاي آموزشی را مشخص ودر زمان هاي معینی از تغییر و تجدید نظر در برنامه آموزشی مدرسه استفاده کند . یکی دیگر از وظایف مدیران آموزشی توجه به امور دانش آموزان است مدیر مدرسه هم وظیفه ارائه خدمات اداري وسرپرستی امور دانش آموزان را به عهده دارد وهم وظیفه شناسایی توانایی ها ، علایق و نیازها و پرورش آن ها را عهده دار می باشد.
اجزا سیستم مدرسه
اجزا سیستم یک واحد آموزشی به چهار قسمت زیر تقسیم می شود
1 -ورودي هاي سیستم مدرسه
2 -فرایندهاي مدرسه
3 -خروجی هاي سیستم مدرسه
4 -بازخورد
ورودي هاي سیستم مدرسه عبارتند از دانش آموزان ، معلمان ، منابع فیزیک ، منابع مالی ، دانش نظري وعلمی فنی و پژوهشی فرایند هاي مدرسه عبارتند از : تدریس ، مدیریت ، ارزشیابی ، محتوا و روش ها به سخن دیگر آنچه در حد فاصل ورود دانش آموزان به مدرسه تا خروج آنان در پایان سال تحصیلی اتفاق می افتد واز آنها فرد مورد نظر ومعطوف به هدف را می سازد فرایند نامیده می شود. خروجی هاي سیستم مدرسه هم همان دانش آموختگان وفارغ التحصیلان هستند. دیدگاه هاي موجود در مدیریت آموزشی باتوجه به بررسی ومطالعه شیوه هاي مدیریت ودیدگاههاي مدیران آموزشی نسبت به حل مشکلات ومعضلات واداره مدرسه به دودیدگاه مهم در زیر اشاره می شود: الف – برخی مدیران مدارس ریشه بسیاري از مشکلات و نیز راه حل ها را در ورودي هاي سیستم مدرسه می جویند آنها معتقدند که اگر ظرفیت هاي ورودي مدرسه ازقبیل منابع مالی ، فیزیک وپول افزایش یابد می توان همه ي تنگناها