بخشی از مقاله
چکیده :
زبان فارسی زبان خیلی مهم است، ودر تمدن وفرهنگ اسلامی تاثیر بزرگ دارد، چونکه آن زبان دوم اسلامی پس از زبان عربی، زبان قرآن کریم وحدیث شریف است، وبعد از ورود اسلام به کشور ایران دیدیم که دانشمندان بزرگ ایران در فرهنگ اسلامی سهمی بزرگ داشتند، وکتابهای بسیار مهم در علوم ومعارف اسلامی هم به زبان عربی وهم به زبان فارسی نوشتند، وترجمهء آن میراث فرهنگی به زبان عربی امر مهمی دانسته میشود. علاوه بر این که کشور ایران در همه دورهای باستان ومعاصر دانشمندان نامدار وشاعران وادیبان بزرگ دارد، که اطلاع بر تالیفات ایشان امر مهمی است، همه چیزهای پیش وغیره از بواعث آموزش زبان فارسی در کشور مصر است .
مقدمه:
آموزشی زبان فارسی در مصر راجع به چند دهه پیش میشود، وزبان فارسی در دانشگاه های بزرگ مصر درس داده میشود از مقطع لیسانس تا مقطع دکتری، و در سالهای گذشته روشهای سنتی آموزش آن زبان مورد استفاده قرار گرفت، ورفته رفته این روشها تا حدی تکامل یافته اند ، واین امر راجع به کاربردن روشهای جدید وگوناگون در آموزش آن زبان است. ولی با همه این است آموزش زبان فارسی در کشور مصر چالشهای زیاد را مواجه میکند ، مهمترین آنها عدم تسلط استادان ودانشجویان زبان فارسی بصورت خوبی به زبان گفت وگو است، واین امر ناشی از عوامل گوناگون ، مهمترین آنها فقدان تماس با فارسی زبانان است، علاوه بر اینکه استادان زبان فارسی در کشور مصر همچنین به دوره های دانش افزایی دراز مدت ودورهای متخصصی در زبان محاوره فارسی ، ودوره های متخصصی در روشهای جدید آموزش زبان فارسی احتیاج دارند.
همچنین دانشجویان رشته های زبان فارسی به بورسهای تحصیلی ودوره های آموزش زبان فارسی در کشور ایران علاوه بر تماسها مستقیم با فارسی زبانان احتیاج دارند. از بواعث نوشتن این مقاله: علاوه بر شرکت کردن در این همایش است، شناسایی روش های مورد استفاده در آموزش زبان فارسی در مصر است، وپیدایش کردن رویکردهای جدید که برای آموزش زبان فارسی در آن کشور مورد استفاده قرار بگیرد، وهمچنین آشکار کردن چالشهای آموزش زبان فارسی در کشور مصر است.
اهداف نوشتن این مقاله :
شناسایی مهم ترین روش های مورد استفاده در آموزش زبان فارسی که در حال حاضر در مصر بکار میبرد، ونیز آشکار کردن چالشها ومشکلات آموزش زبان فارسی در مصر تا راه های حل این مشکلات را پیدا میکنیم.
پیشینه:
بعضی از مقاله های مربوط به این مقاله وجود دارد از آنهاست.
• نقش بررسی آموزش زبان فارسی در تبیین فرهنگ ایران اسلامی از حمید محمد خانی رفسنجان ، مجله: رشد آموزش زبان و ادب فارسی « تابستان - 1377 شماره 47
• کاربرد الگوی پیش سازمان دهنده در آموزش زبان وادبیات فارسی ، از حسین قاسم پور مقدم ، مجله رشد آموزش زبان و ادب فارسی، زمستان - 1377 شماره .49
• روشهایی برای بهبود شیوه تدریس درس انشا، از کرم علی رضائی – ایلام ، آموزش زبان وادب فارسی ، سال چهارم ، 1378ه ش.
• کاربرد الگوی عمومی تدریس در آموزش زبان و ادبیات فارسی، از قاسم پور مقدم،حسین؛ مجله: رشد آموزش زبان و ادب فارسی ، زمستان - 1376 شماره 45
علل انتخاب این مقاله:
احتیاج آموزش زبان فارسی در کشور مصر به کار بردن روشهای جدید تا دانشجویان بتوانند بر همه مهارتهای زبان مسلط بشوند. از آنجا که پژوهش حاضر به صورت میدانی صورت گرفته، در این بخش با بیان روش انجام آن می پردازیم.
از هدفهای این مقاله :
پیدا کردن مهمترین رویکردهای که در آموزش زبان فارسی در کشور مصر بکار میبرد ، وهمچنین چالشهای که آموزش زبان فارسی را در کشور مصر مواجه میکند.
شیوه نگارش مقاله:
این مقاله که با شیوه تحلیلی توصیفی نگاشته شده است ، وبه بررسی رویکردهای نوین وچالشهای آموزش زبان فارسی در کشور مصر میپردازد.
رویکردهای زبان فارسی در کشور مصر :
آموزش زبان فارسی در مصر اهمیت بزرگ دارد، ولی با اینکه در گذشته به روشهای سنتی اجرا میشود ، واندک اندک نتیجه کوششهای استادان زبان فارسی، ودانستن بعضی از روشهای جدید در آموزش این زبان در حال حاضر تا حدی پیشرفت کرد، واین پیشرفت بوسیله استفاده از ابزارهای مختلف وروشهای تدریس اتفاق افتاده است؛ زیراکه پیشرفت تکنولوژیکی در تجدید ابزار موجود در زمینه آموزش زبان فارسی کمک میکند، چونکه در حال حاضر ابزارهای گوناگون در آموزش این زبان بکار میبرد.
رویکرد اول: این رویکرد متمرکز عمدتا بر اینکه زبان فارسی زبان دوم اسلامی است ، و آموزش آن بسیار مهم است. واین امر به تمرکز بر آموزش دستور زبان فارسی منجر شده است، به طوری که دانش آموز با قواعد زبان فارسی به خوبی آشنا بشود، لذا دستور زبان فارسی در دو سال اول از مقطع لیسانس تحصیل میشود . ویاد گرفتن دستور زبان عامل مهمی در فهم متنها وکتابهای که به این زبان نوشته شده است، به منظور رسیدن به این هدف استادان زبان فارسی اهمیت بزرگ به آموزش دستور زبان فارسی میدهند. - - 3 با توجه به این رویکرد ، آموزش دستور زبان فارسی را در تمام سطحها تا حد زیادی به دانش آموزان درس میدهند ، واکنون کتابهای دستور زبان فارسی که به زبان فارسی بشکل دقیق نوشته است مورد استفاده در آموزش دستور زبان قرار میگیرد . ودانشجویان پس از انتهای درس در دانشگاه باید تمرینهای زیاد را از ویژه های دستوری حل کنند.
توجه کردن به تقویت آموزش زبان گفتگوی فارسی : رشته های زبان فارسی در مصر در سالهای اخیر اهمیت زیاد به آموزش زبان گفتگو میدهد، واین امر راجع به میل دانشجویان زبان فارسی به آموزش زبان گفتگوی فارسی بصورت خوبی یاد بگیرند، وچیزی که این امر را تا حدی میسر کرد که بعضی از برنامه های آموزش زبان فارسی وجود دارد، واستادان زبان فارسی از آن استفاده بکنند تا دانشجویان میتوانند زبان فارسی را از فارسی زبانان بشنوند واین امر باعث میشود که دانشجویان میتوانند زبان فارسی بصورت خوبی حرف بزنند.
رویکرد دوم: توسعه آموزش زبان فارسی در قالب روندهای جدید فقط از نظر خواندن کتابهای فارسی وترجمه آنها به زبان عربی منحصر نمیشود ، ولی تا حدی بر اهداف توسعه ارتباطی مشتمل میشود، و از آنها آموزش دانشجویان تمام مهارت های زبانی از گوش دادن و خواندن و نوشتن است. این توسعه در مواد آموزشی، توسعه در روشهای تدریس دنبالش کرد ، واستادان زبان فارسی تلاش میکنند تنوع در روشهای آموزشی و تکنیک های توسط نگرش در کلاس درس بکار میبرند.، علاوه بر اینکه به دانشجویان فرصت کافی را در کلاس میدهند تا این زبان را بکار ببرند. وتوسعه در روشهای تدریس توسعه در ابزارهای تدریس دنبالش کرد، استفاده از فرایند آموزش وپرورش در این برنامه ها با انواع مختلف از ابزارهای آموزشی مدرن مانند کامپیوتر وآزمایشگاه زبان و دستگاه ضبط و ماهواره ای و دیگر روش های آموزشی مدرن که در گذشته وجود نداشت.
رویکرد سوم : استفاده از ابزارهای جدید در آموزش زبان فارسی است: استادان زبان فارسی در این روزها تلاش میکنند از ابزارهای جدید که در دست آن باشد استفاده میکنند، تا زبان فارسی را بصورت آسانی ومفید به دانشجویان درس بدهند . چونکه روند آموزش زبان فارسی فقط به کتاب منحصر نمیشود ولی از روی ابزارهای گوناگون چه بصری و یا صوتی وتصویری، مانند آزمایشگاه های زبان که در دانشکده ها وجود دارد ، ماهواره ای، ویدئوی آموزش زبان فارسی که بعضی از شبکه ها آن را پخش میکند مانند شبکه الکوثر که برنامه سفری با زبان فارسی را پخش میکند ، واین برنامه بسیار مهمی است برای دانشجویان زبان فارسی در کشور مصر؛ زیرا که آن زبان محاوره ودستور زبان فارسی را بغیر فارسی زبانان بصورت خیلی آسان ومفید میاموزد، و دستگاه های کامپیوتر از لحاظ استفاده از برنامه های مختلف که مربوط به آموزش زبان فارسی میشود است. واز این ابزارها فیدئوهای آموزش زبان فارسی که زبان فارسی را به دنشجویان به صورت خیلی مفید فراهم میکند ، علاوه بر سایتهای آموزش زبان فارسی مانند سایت شورای گسترش زبان فارسی که دانشجویان زبان فارسی از آن استفاده میکنند ، وغیر آنهاست.
رویکرد چهارم: استفاده از کتابهای آموزش زبان فارسی است که استادان زبان فارسی برای غیر فارسی زبانان نوشته اند مانند کتاب : آموزش زبان وفرهنگ ایران به غیر فارسی زبانان ، از دکتر احمد صفار مقدم - - 4، کتاب آموزش زبان فارسی - آزفا - از ید االله ثمره - - 5 ، دستور زبان فارسی گفتاری ، از تقی وحیدیان - - 6 ، دوره آموزش زبان فارسی از مهدی ضرغامیان - - 7 وغیره. استفاده از برنامه های آموزش زبان فارسی که بواسطه فارسی زبانان درست میکند ، براینکه دانشجویان زبان فارسی میتوانند زبان فارسی از فارسی زبانان بشنوند واین امر اهمیت بزرگ دارد، زیراکه میل دانشجویان به آموزش آن زبان افزایس بیابد، چون زبانی که آن را تحصیل بکند از زبان مردمش بشنود وبه آن بصورت خوبی حرف بزنند، واین امر باعث بر اینکه دانشجویان مهارت شنوایی را بگیرد تا مهارت گفتگو بهتر بشود، ومانند مردمش مسلط کردن بر آن میشوند ، تا شیرینی این زبان بچشد.