بخشی از مقاله

چکیده

هدف از این مطالعه ،ساخت، اعتبار یابی و روا سازی مقیاس اهمال کاری زناشویی می باشد .به همین منظور تعداد 170 نفر 85 - زن و 85 مرد - از پنج منطقه شهر شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به مقیاس اهمال کاری زناشویی که سوالات آن از طریق مشاهده مستقیم پژوهشگر ومحتوای مصاحبه ها بدست آمده بود ،پاسخ دادند.تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس مقیاس 18 گویه ای را با یک عامل عمومی - اهمال کاری زناشویی - نشان داد.

هم چنین در خصوص بررسی روایی همگرا و واگرای مقیاس مورد نظر از دو مقیاس عوامل درگیری زناشویی و رضایت زناشویی اینریچ استفاده گردید.که به ترتیب 0/36 و-0/39 بدست آمد.که نشانگر روایی نسبتا خوب این آزمون است. هم چنین ضریب پایایی آلفای کرونباخ کل مقیاس 0/94 وضریب باز آزمایی - به فاصله یک ماه - 0/93 بدست آمد.روی هم رفته،می توان گفت که نتایج این پژوهش حمایت تجربی کافی را برای پایایی و روایی این مقیاس در نمونه مورد مطالعه فراهم می کند.و از آن جایی که موضوع این مقیاس برای اولین بارطراحی شده و اعتماد استفاده از آن به اثبات رسیده است در حال حاضر می توان به عنوان یک ابزار پژوهشی مورد استفاده متخصصان قرار گیرد.

مقدمه و هدف:

اهمال کاری1 یکی از مباحث مهمی است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته و از آن به عنوان یک عادت بد - چیس2، - 2003 و یک مشکل رفتاری یاد شده است که بسیاری از بزرگسالان در کارهای منظم روزانه خودتجربه می کنند - جانسن و کارتون3 ، - 1999، به ویژه در تکالیفی که بایستی در مدت معینی انجام شوند - آوینی و هاراتی4،. - 2005
اهمال کاری به معنی مسامحه کردن5، طفره رفتن، تأخیر اندازی و به تعویق انداختن است - 6 دی سیمون7 ، . - 1993 از نظر روان شناسی، » اهمال کاری « یعنی به آینده محول کردن کاری که تصمیم به اجرای آن گرفته ایم.

ریشه اهمال کاری را می توان در خود فریبی و - فرار از قبول مسئولیت - 8 دانست - الیس و جیمزنال،ترجمه فرجاد،. - 1387 روان شناسان عوامل گوناگونی را برای اهمال کاری بر شمرده اند که عامل احساس عدم مسئولیت در بین آنها می باشد. به غیر از عوامل روانی و درونی که مربوط به خود فرد است ، این احساس عدم مسئولیت بوجود آورنده ی اهمال کاری زناشویی می شود که در واقع باعث به تعویق افتادن و یا عدم انجام وظایفی می شود که همسران از یکدیگر انتظار دارند.در نتیجه اهمال کاری می تواند کیفیت زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد.

بنابر این اهمال کاری زناشویی9 فرار یا به تعویق انداختن مسئولیت هایی است که زن و مرد بعد از ازدواج نسبت به انجام آن متعهد می شوند - الیس و جیمزنال،ترجمه فرجاد،. - 1387 علل و عوامل عدم تفاهم بین زن و شوهر و عدم وجود رضایت از زندگی زناشویی بسیار زیاد است و هر پژوهشگری از منظر خود به یکسری از عوامل می پردازد و به آن اهمیت می دهد در واقع در پژوهش حاضر عوامل اهمال کاری بر اساس نظریه اهمال کاری و مثلث عشق استرنبرگ در بین زوج ها نسبت به یک دیگر بررسی می شود. هدف از این پژوهش ، مطالعه کفایت شاخص های روان سنجی مقیاس اهمال کاری زناشویی است.

روش:

این پژوهش با توجه به پرسش های تدوین شده از نوع پژوهش ابزارسازی - تحلیل ماتریس، کوواریانس با همبستگی از نوع تحلیل عامل10 با روش عامل یابی محور اصلی11 است - که در برخی از متون به عنوان روش تحقیق توصیفی مطرح می باشد. جامعه آماری پژوهش ، کلیه زنان و مردان متأهل شهر شیراز بودند .از این جامعه بر پایه یکی از روش هایی که برای استاندارد ساختن آزمونها به کار می برند 400 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.

روش کار از این قرار بود که در مرحله نخست شهر شیراز به 5 منطقه - شمال، شرق، غرب، مرکز و جنوب - تقسیم شد در مرحله دوم، یک منطقه به تصادف انتخاب و در مرحله آخر، گروه نمونه از مراکز اداری، تجاری، آموزشی، درمانی و نیز منازل مسکونی و مکان های عمومی به صورت در دسترس انتخاب شدند. بدین منظور و با در نظر گرفتن افت نمونه برداری 170زن و مرد متأهل شهر- شیراز برگزیده شد. در پژوهش حاضر برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های زیر استفاده شده است:

·    الف- مقیاس اهمال کاری زناشویی: محقق ساخته

·    ب- مقیاس رضایت زناشویی اینریچ: از این مقیاس به منظور بررسی روایی واگرا استفاده شد. مقیاس اینریچ توسط اولسون، فورنیر، جوئن و درانکمن در سال 1989 در آمریکا با هدف ارزیابی وشناسایی زمینه های بالقوه مشکل زا و شناسایی زمینه های قوت و پرباری روابط زناشویی ساخته شده است - ثنایی، . - 1379 این پرسشنامه دارای 115 گویه می باشد و از 12 خرده مقیاس تشکیل شده است. فرم کوتاه این پرسشنامه دارای 47 سئوال است که به وسیله سلیمانیان - 1373 - اعتباریابی شده است.

·    ج- مقیاس عوامل درگیری زناشویی سامانی: از این مقیاس به منظور بررسی روایی همگرا استفاده شد.این مقیاس توسط سامانی 1386 - ، - 2007 بر اساس مطالعه و مصاحبه با 200 زوج جوان طراحی شده است. این مقیاس شامل 31 سوال بسته با درجه بندی پنج نمره ای و دو سال باز می باشد. اعتبار این مقیاس توسط سامانی - 1386 - به شیوه آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 0/89 گزارش شده است.

یافته ها :

در این بررسی از شاخص های آمار توصیفی مانند؛ میانگین ، انحراف معیار و روش های آماری از جمله ؛آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی ساده، تحلیل عامل به کمک و روش اکتشافی و آزمون t مستقل و باز آزمایی که بعد از دو هفته از 30 نفر از آزمودنی ها گرفته شد و روایی همگرا و واگرا بهره گرفته شد. برای گردآوری داده های لازم به منظور ساخت مقیاس ابتدا مصاحبه ای با 60 زن و مرد متأهل صورت گرفت.

بدین صورت که پرسشنامه ای با یک سوال باز تحت عنوان همسر شما در چه کارهایی اهمال کاری می کند، به مصاحبه شونده ها داده شد که در حضور مصاحبه کننده و به صورت رودررو مصاحبه ها انجام شد سپس پاسخ ها بررسی شدند و از موارد ذکر شده پرسشنامه ای با 60 گویه تدوین شد. در مرحله بعد با مشورت با اساتید صاحب نظر و در نظر گرفتن مبانی نظری و سه عامل مثلث عشق استرنبرگ 32 گویه از بین 60 گویه اولیه انتخاب شد و این پرسشنامه به گروهی از متخصصان ارایه گردید.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید