بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این پژوهش ارائه الگو پیشنهادی برای تدریس حرفه ای معلمان ابتدایی شهرستان مهاباد است. جامعه آماری مشتمل بر 950نفر از معلمان ابتدایی شهرستان مهاباد می باشد.نمونه آماری کارکنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 273 نفر انتخاب شدند.روش تحقیق از نوع کاربردی وتوصیفی، پیمایشی می باشد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل،spss استفاده شده است.برای تعیین الگو پیشنهادی برای تدریس حرفه ای از پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس مقیاس 5درجه ای لیکرت استفاده شده است.
جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و همچنین از آمار استنباطی شامل - آزمون کولموگروف اسمیرنوف ،تحلیل عاملی تاییدی و آزمون فریدمن - استفاده شده است.با توجه به یافته های تحقیق ،توزیع داده ها نرمال بودند و برای آزمون سوال شناسایی مولفه های تدریس حرفه ای از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد،بارهای عاملی محاسبه شده 0,5واز 0,5 بالاتر و قابل قبول بودند،و اولویت بندی مولفه ها با استفاده از آزمون فریدمن انجام شد که دانش پژوهشی رتبه اول و تکنولوژی آموزشی رتبه پنجم در سطح معنی داری - - sig=0.000 معنادار می باشد و به ترتیب - مهارت ارتباطی،تکنولوژی آموزشی،ارزشیابی،دانش پژوهی ،روش نوین تدریس - از مولفه های موثربر تدریس حرفه ای معلمان ابتدایی شهرستان مهاباد هستند.و در نهایت چارچوب ادراکی پیشنهادی برای تدریس حرفه ای معلمان ارائه شد.
مقدمه
جهانی شدن و بین المللی شدن و آثار آن ،انتظارات جدیدی را در تعلیم و تربیت خلق کرده است،بنابر این برای پاسخگویی به این نیازها ،نیازمند آموزش و پرورش نوینی هستیم که نه تنها پوسته آن باید تغییر کند بلکه هسته آن نیز باید تغییرات اساسی و بنیادی نماید.آنچه مسلم است این موج در نهاد آموزش و پرورش که نهاد بنیادی و اصلی هر جامعه است نیز تاثیر داشته است .
موفقیت هر نظام آموزشی درحد تعیین کننده ای به دانش و تدریس حرفه ای معلمان بستگی دارد . در نظر ژاپنی ها شایستگی هر نظام به اندازه شایستگی معلمان آن است، از این رو، می توان گفت معلم ، مهم ترین عضو نظام آموزشی در فرایند یاددهی - یاد گیری، معماراصلی نظام آموزشی است . لذ ا، جهان به سرعت دگرگون می شود و معلمان نیز باید مانند سایر گروههای حرفه ای با این واقعیت روبه رو شوند که آموزش های اولیه آنان در جهان امروز چندان مفید نخواهد بود و آنان باید در سراسر عمر خود دانش خود را روزآمد کنند
تدریس یکی از ارکان اصلی هر سیستم آموزشی به شمار می رود که کارآیی هر نظام آموزش بستگی به آن دارد. یکی از مشکلات نظام تعلیم و تربیت، مربوط به عدم آشنایی و عدم استفاده از الگوها و روش های پیشرفته تدریس است. مشاهدات مکرر نشان داد که متاسفانه بسیاری از اساتید، هنوز از روش های سنتی و غیرکاربردی استفاده می کنند.
صلاحیت معلم به توانایی معلم در برآوردن نیازها و مطالبات حر فه تدریس به میزان کافی و با استفاده از مجموعه ای یکپارچه از دانش، مهارت و نگرش گفته می شود به طوری که این مجموعه در عملکرد و بازتاب معلم تجلی یابد