بخشی از مقاله
چکیده
مطالعات میان رشته اي قرآن مبتنی بر رایانه یکی از راهکارهاي نوین کشف معانی و مفاهیم قرآن کریم است که در پی کشف و تبیین جنبه هاي جدیدي از این کتاب آسمانی و به دست آوردن روشهاي نوین علوم انسانی قرآن محور است. در این مقاله چالش هاي مطالعات رایانه اي قرآن کریم با تمرکز بر روشهاي ادراك انسانی توسط هوش مصنوعی و ماشین هاي یادگیري تشریح میگردد. این روشها داده کاوي و تشخیص الگو را براي کاوش متن قرآن و تبیین آماري و ساختاري الگوي آن را پیشنهاد می نمایند.
کشف نظم موجود در متن قرآن و روابط میان الفاظ و مفاهیم آنها به وسیله الگوریتم هاي پیشرفته کامپیوتري، انگیزه اصلی چنین مطالعاتی می باشد و امید می رود این مطالعات میان رشته اي به منظور دستیابی هر چه دقیقتر به دانش قرآنی و یافتن شبکه آن به کارگیري شود. کاوش، استخراج و پردازش واژه ها و مفاهیم قرآنی و روابط میان آنها با استفاده از روش ها و الگوریتم هاي داده کاوي و کشف الگو راهکارهایی خلاقانه، فزاینده و تمام نشدنی در زمینه قرآن پژوهی می باشند.
به مدل سازي ادراك انسانی توسط رایانه مبتنی بر منطق فازي، الگوریتم هاي ژنتیک و شبکههاي عصبی یا ترکیب آنها مانند محاسبات نرم و هوش محاسباتی به استخراج آموزه هایی جدید از قرآن کریم می انجامد و آنالیز عددي و کمی سازي داده هاي متنی و مفهومی قرآن، محققین را با ایجاد شبکه هاي ارتباط واژگانی و آیات قرآن کمک خواهد کرد تا با کشف روابط قطعی و احتمالاتی میان مفاهیم قرآنی به هستانشناسی نوین قرآن کریم بپردازند.