بخشی از مقاله

کارآموزی آموزشگاه های آزاد سازمان فنی و حرفه ای

چکیده :
هدف از گذراندن این دوره آشنایی با موسسات و آموزشگاه های آزاد زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای کشور وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی ، خدمات قابل ارائه توسط این موسسات ، نحوه جذب کارآموز ، برگزاری دوره و دوره های قابل ارائه توسط این موسسات و همچنین آشنــایی با محیط های آموزشـی و نرم افـزارهایی که احیانـاً در این موسسـات مـورد استفاده قرار می گیرند ، می باشد .

1-1-معرفی محل کارآموزی:

اینجانب کارآموزی خود را در آموزشگاه علوم کامپیوتر پاسکال واقع در شهرستان شیروان گذراندم . همانطوری که در مقدمه اشاره گردید اهداف این آموزشگاه آموزش نرم افزارهای کاربردی – زبان برنامه نویسی – طراحی صفحات وب و ... می باشد . کارآمـوزان به منظـور کسب مهـارت جهت وارد شـدن به بازار کار به این مرکـز مراجعه و ثبت نام می نمایند .

1-2-تاریخچه تاسیس :
مدیریت محترم این آموزشگاه آقای محمد دادبخش با اخذ مجوز و مدارک مربوط به مدیریت ، این آموزشگاه را در سال 1386 با هدف آموزش کارآموزان در رشته و حرف مختلف کامپیوتر در شهرستان شیروان تاسیس نموده است .

1-3-آشنایی با بعضی اصطلاحات :
1-3-1-کارآموز :
فـردی است که به منظـور فراگیـری مهارت ، حرفـه یا رشتـه معینـی در آموزشگاه ثبت نـام می کند .

1-3-2-قرارداد کارآموزی :
قراردادی که بین دارنده پروانه تاسیس و یا مدیر آموزشگاه و کارآموز به منظور آموزش بر اساس مقررات این آئین نامه منعقد می شود .

1-3-3-مهارت :
مجموعه اطلاعات نظری و توانایی های عملی لازم برای انجام یک حرفه معین و یا بخشی از آن می باشد .

1-3-4-حرفه :
مجموعه مهارت های مورد نیاز یک شغل می باشد .

1-3-5-رشته :
مجموعه برنامه های آموزشی مربوط به فراگیری چند حرفه هم خانواده می باشد .

1-3-6-دوره :
مدت زمان آموزش های نظری و عملی برابر استاندارد مصوب سازمان است .
1-4-خدمات قابل ارائه :
این آموزشگاه برحسب نیاز کارآموز دوره های استاندارد آموزشی زیر را ارائه می دهد :
-رایانه کار درجه 1
-رایانه کار درجه 2
-رایانه کار ICDL 2
-رایانه کار ICDL 1
-برنامه نویسی زبان Visual Basic
-برنامه نویسی زبان Delphi
-برنامه نویسی زبان پاسکال
-برنامه نویسی زبان C
-کارور رایانه Flash
-کارور رایانه Drem Waever
-کاور گرافیک PhotoShop
-کارور گرافیک FreeHand
- و ...
لازم به ذکر است که دوره های فوق در ساعت های استاندارد اعلام شده بصورت تئوری و عملی آموزش داده می شود . که در آخر دوره برای سنجش میزان فراگیری کارآموز آموزن های کتبی و عملی توسط سازمان فنی و حرفه ای انجام می پذیرد .
1-4-1-رایانه کار درجه 1 :
این دوره شامل مباحث ویندوز XP پیشرفنته (معرفی Control Panel – نصب درایورها – پارتیشن بندی و نصب ویندوز و ... ) – برنامه نویسی مقدماتی به زبان ویژوال بیسیک – آشنایی با شبکه (بصورت تئوری) – نرم افزار کمکی Norton Utility . که در مدت 264 ساعت به کارآموز آموزش داده می شود .
1-4-2-رایانه کار درجه 2 :
این دوره شامل مبحث مبانی کامپیوتر – سیستم عامل ویندوز XP مقدماتی ( آشنایی با فایل – پوشه – درایو – نحوه ایجاد و ... ) – سیستم عامل مقدماتی Dos – مجموعه نرم افزاری Microsoft Office ( Word – Excel – Access – PowerPoint – Outlook ) – مباحث مقدماتی اینترنت که در مدت 360 ساعت به کارآموز آموزش داده می شود .
1-4-3-برنامه نویسی ویژوال بیسیک (Visual Basic) :
این دوره شامل آشنایی کارآموز با الگوریتم و فلوچارت – اصطلاحات و مفهوم زبان های برنامه نویسی شیء گرا می باشد که در مدت زمان 132 ساعت به کارآموز آموزش داده می شود . 1-4-4-رایانه کار ICDL 2 :
این دوره شــامل مباحث مقدمـاتی مبــانی فناوری اطلاعات – ویندوز مقدماتی و اینترنت می باشـد که مورد تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بوده و به منظور آشنایی کارمندان با فنــاوری و نحــوه استفاده از کامپیـوتر می باشــد که در مدت 32 سـاعت به کارآموز آموزش داده می شود.
1-4-5-رایانه کار ICDL 1 :
این دوره شامل مجموعه ای نرم افزاری Microsoft Office می باشد که مورد تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بــوده و به منظور آشنایی کارمندان با نرم افزارهای اداری می باشد که در مدت 98 ساعت به کارآموز آموزش داده می شود

1-4-6-کاور گرافیک PhotoShop :
فتوشاپ یکی از نرم افزارهای گرافیکی محبوب بوده که هدف آنها ترمیم عکس می باشد . این دوره در مدت 70 ساعت به کارآموز آموزش داده می شود .
به منظور آشنایی با دوره هایی که توسط آموزشگاه برگزار می گردد و همچنین ساعت برگزاری کلاس ها که توضیحات اغلب دوره ها در این گزارش نمی گنجد به پیوست آورده شده است .
2-1-فعالیت های آموزشگاه :
این آموزشگاه با ثبت نام کارآموز و ایجاد دوره جهت آموزش کارآموز و برگزاری آموزن های میان دوره ای و معرفی لیست اسامی کارآموزان به فنی و حرفه ای جهت برگزاری آزمون و ارائه گواهینامه پایان دوره در صورت قبولی به کارآموز می باشد که فرآیند مراحل فوق به شرح زیر می باشد:
2-1-1-فرآیند ثبت نام کارآموز تا زمان صدور گواهینامه:
با توجه به بررسی بعمل آمده و پرس و جوهای انجام گرفته از چندین آموزشگاه آزاد و سازمان فنی و حرفه ای مراحل ثبت نام کارآموز – آموزش و صدور گواهینامه به شرح زیر می باشد :
-مراجعه کارآموز به آموزشگاه و دریافت اطلاعات در مورد رشته های موجود و شرایط ثبت نام
-ارائه مدارک ثبت نام کارآموز به مدیر آموزشگاه جهت گذراندن دوره موردنظر
-بررسی مدارک توسط مدیر آموزشگاه جهت داشتن صلاحیت گذارندن دوره مربوطه
-عقد قرارداد کارآموزی فی مابین مدیر و کارآموز و ارائه یک نسخه از آن به طرفین قرارداد


-وارد کردن اطلاعات کارآموز در نرم افزار ثبت نام و صدور کارت کارآموزی
-درج نام کارآموزی در دفتر حضور و غیاب
-ابلاغ به کارآموز در مورد ساعت برگزاری کلاس مربوطه
-برگزاری کلاس طبق تعریف شروع دوره و استانداردهای موجود


-دریافت فیش معرفی به آزمون و ارائه لیست آزمون به سازمان
-ارسال کارت ورود به جلسه به سازمان جهت ممهور نمودن آن به مهر سازمان
-ارائه کارت ورود به جلسه به کارآموز جهت شرکت در آزمون کتبی و عملی


-برگزاری آزمون کتبی و عملی
-دریافت نمرات کارآموز از سازمان فنی و حرفه ای
-ثبت نمرات در نرم افزار ثبت نام


-دریافت گواهینامه کارآموز از سازمان و ثبت آن در نرم افزار ثبت نام
-ارائه گواهینامه به کارآموز
2-1-2-مراجعه کارآموز به آموزشگاه و دریافت اطلاعات در مورد رشته های موجود و شرایط ثبت نام :
با توجه به اینکه رشته های تعریف شده در استانداردهای فنی و حرفه ای دارای شرایط سنی و مدرک تحصیلی می باشــد لازم است کارآمــوز قبـل از انتخاب رشتـه با مدیـر آموزشگاه مشاوره نماید .
2-1-3-ارائه مدارک ثبت نام کارآموز به مدیر آموزشگاه جهت گذراندن دوره موردنظر :
در این مرحله کارآموز پس از مشاوره با مدیر آموزشگاه و داشتن شرایط ثبت نام مدارک مورد نیاز به مدیر آموزشگاه تحویل می نماید .
2-1-4- بررسی صلاحیت کارآموز با توجه به مدارک ارائه شده توسط مدیر و استانداردهای تعریف شده توسط سازمان :
در این مرحله مدیر آموزشگاه مدارک مورد نیاز را از کارآموز دریافت نموده و با توجه به درخواست کارآموز برای گذراندن دوره موردنظر ، بررسی می نماید آیا کارآموز قادر به گذراندن دوره دلخواه با توجه به مدارک و شرایط می باشد یا خیر .


2-1-5-عقد قرارداد کارآموزی فی مابین مدیر و کارآموز و ارائه یک نسخه از آن به طرفین قرارداد :
لازم به ذکر است قبل از عقد قرارداد باید قوانین و مقررات آموزشگاه طبق آئین نامه آموزشگاه های آزاد برای کارآموز شرح داده شود تا مشکلی در حین آموزش برای هیچ کدام از طرفین قرارداد رخ ندهد که در صورت وجود اختلاف توسط شورای حل اختلاف سازمان فنی و حرفه ای استان بررسی می شود .
2-1-6-وارد کردن اطلاعات کارآموز در نرم افزار ثبت نام و صدور کارت کارآموزی :


بعد از دریافت مدارک و عقد قرارداد و ثبت آن در دفتر ثبت نام ابتدا باید دوره مربوطه با معرفی مربی آن تعریف شده و مشخصات کارآموز را در فرم مربوط به آن ثبت نماییم تا تاریخ و ساعت شروع دوره و پایان دوره با چاپ کار کارآموزی به کارآموز اطلاع داده شود .

2-1-7-دریافت فیش معرفی به آزمون و ارائه لیست آزمون به سازمان :
جهت شرکت در آزمون پایان دوره به منظور هزینه های برگزاری آزمون مبلغ 000/40 ریال به حساب درآمدهای فنی و حرفه ای باید توسط کارآموز واریز گردد و فیش مربوطه به آموزشگاه جهت ارسال به مرکز فنی و حرفه ای و درج شماره فیش در نرم افزار ثبت و همراه با لیست آزمون پایان دوره به سازمان فنی و حرفه ای ارائه می گردد .
2-1-8-ارسال کارت ورود به جلسه به سازمان جهت ممهور نمودن آن به مهر سازمان :


بعد از بررسی لیست پایان دوره با لیست شروع دوره توسط نرم افزار مرکز کلیه کارت ها به مهر سازمان ممهور شده و تاریخ و ساعت برگزاری آزمون بر روی کارت ها درج شده و برای مدیر آموزشگاه ارسال تا در اختیار کارآموز جهت شرکت در آزمون قرار گیرد .


2-1-9-برگزاری آزمون کتبی و عملی و دریافت نمرات کارآموز از سازمان فنی و حرفه ای :
بعد از برگزاری آزمون کتبی و دریافت نمره قبولی ( نمرات کتبی بالای 50 ) کارآموز جهت شرکت در آزمون عملی به یکی از آموزشگاه های مربوطه معرفی تا آزمون برگزار گردد ، حال با توجه به قبولی در آزمون کتبی و عملی طبق ( کتبی * 25% + عملی * 75% = نمره قبولی ) . لیست اسامی قبول شدگان به اداره کل سازمان آموزش فنی و حرفه ای استان جهت صدور گواهینامه ارسال می گردد .


2-1-10-ثبت نمرات در نرم افزار ثبت نام :
بعد از اعلام نمرات کتبی و عملی توسط سازمان به آموزشگاه ها نمرات مربوط در پرونده کارآموز – دفتر ثبت نتایج و نرم افزار ثبت نام ثبت می گردد .
2-1-11-دریافت گواهینامه کارآموز از سازمان و ثبت آن در نرم افزار ثبت نام :
پس از صدور گواهینامه و ثبت شماره در دفتر مرکز فنی و حرفه ای شهرستان به آموزشگاه ارسال می شود و سپس در نرم افزار ثبت نام مشخصات گواهینامه و تاریخ تحویل آن به کارآموز ثبت می گردد و پس از دریافت امضاء به کارآموز تحویل می گردد .

1-2-فعالیت های انجام شده توسط اینجانب در آموزشگاه :
در اوایل حضور در آموزشگاه به دلیل آشنا نبودن با محیط کار با همکاری مدیریت محترم آموزشگاه با محیط آشنا شده و با توجه به تجارب قبلی مسئول نصب و راه اندازی نرم افزار و سخت افزار آموزشگاه گردیدم که بعد از مدت زمانی مدیر آموزشگاه با آشنایی که در این مدت با ایشان کسب نمودم پیشنهاد طراحی یک نرم افزار جامع ثبت نام کارآموزی جهت معرفی آن به استان و جایگزینی نرم افزاری که در حال حاضر از آن استفاده می نمایند که دارای مشکلات زیادی در زمینه ثبت نام می باشد را داد ولی با توجه به اتمام دوره کارآموزی ام در این آموزشگاه موفق به اتمام پروژه نشدم ولی با همکاری و ارتباط نزدیک با مدیر آموزشگاه قرار بر این است که در اوقات فراغت خود به این آموزشگاه مراجعه و کار عقب افتاده خود را به اتمام برسانم . کارهای انجام گرفته تا این لحظه به شرح ذیل می باشد :


2-2-1-آشنایی با مشکلات نرم افزار موجود و تجزیه و تحلیل آن که به شرح زیر است :
با توجه به بررسی نرم افزار و برقراری تماس با طراح نرم افزار موجود مشاهده گردیده است که این نرم افزار بدون هیچگونه رعایت استانداردهای موجود مهندسی طراحی گردیده است . مشکلات نرم افزار موجود را می توان در قالب موارد زیر تشریح کرد :
1-عدم اعلام تداخل دوره های آموزشی
2-عدم وجود یک بخش حسابداری
3-عدم وجود اسکن کردن تصاویر کارآموز
4-جستجوی ضعیف
5-گزارشگیری بسیار محدود
6-عدم رابط کاربر یاUser Friendly مناسب
7-عدم وجود امکان دسترسی به نرم افزارهای کاربردی سیستم عامل
8-عدم امکان پیش بینی جهت تبادل داده ها از طریق شبکه در صورت نیاز
2-2-1-1-عدم اعلام تداخل دوره های آموزشی :
با توجه به اینکه در بعضی از موسسات تعداد دوره ها بسیار زیاد می باشد و امکان بررسی تداخل ساعت برگزاری دوره ها توسط یک مربی اعلام نمی گردد .
2-2-1-2-عدم وجود یک بخش حسابداری :
با توجه به اینکه قلب هر موسسه حسابداری آن می باشد و در موسسات آموزشی حسابداری رابطه مستقیم با کارآیی آموزشگاه دارد که نرم افزار موجود این قابلیت را دارا نمی باشد .
2-2-1-3-عدم وجود اسکن کردن تصاویر کارآموز :
با توجه به اینکه الصاق عکس به کار کارآموزی و کارت ورود به جلسه کارآموز به صورت دستی انجام می پذیرد که این عمل گاهاً منجر به بروز اشتباه در الصاق عکس کارآموز می گردد .
2-2-1-4-جستجوی ضعیف :
عدم وجود جستجوی مشخصات کارآموزان بر اساس آیتم های مناسب .
2-2-1-5-گزارشگیری بسیار محدود :


در نرم افزار موجود جهت آمارگیری و ارائه لیست متنوع پیش بینی های لازم نشده است .
2-2-1-6-عدم رابط کاربر یUser Friendly مناسب :
در فرم ها و پنجره های تنوع رنگی مناسب رعایت نشده و فونت مناسبی درنظر گرفته نگردیده است .

2-2-2-راه کارهای پیشنهادی لازم جهت رفع مشکلات :
با توجه به بررسی های موجود و تجزیه و تحلیل توسط اینجانبان و طراحی مراحل کار توسط نرم افزار Rational Rose که به پیوست ارسال شده پیشنهاد می گردد :
1-نرم افزار جدیدی طراحی تا مشکلات فوق را برطرف نماید زیرا طراحی نرم افزار دیگر قادر به پیشتبانی نرم افزار نمی باشد.
2-جهت رفع مشکل تداخل کافی است با قرار دادن چندین شرط متداول و گزارشگیرهای از جداول مربوط این مشکل را رفع کرد .


3-جهت رفع مشکل اسکن کافی است با قرار دادن Component های موجود برای معرفی اسکنر به نرم افزار پیش بینی شده این مشکل را رفع نمود .
4-برای حل مشکل جستجوی ضعیف با قرار دادن فرمی با پارامترهای متنوع حتی با قرار دادن گزینه ای که خود کاربر بتواند اسکریپتی جهت جستجو نوشته ، این مشکل را رفع کرد .
5-با توجه به نرم افزارهای برنامه نویسی موجود و داشتن امکانات کافی در زمینه گزارشگیری کافی است با بررسی دقیق و نیازهای داده ای کاربر این مشکل را رفع کرد .
6-برای رفع مشکل عدم امکان پیش بینی جهت تبادل داده ها از طریق شبکه با تبدیل داده های موجود به یک بانک اطلاعاتی شبکه از قبیل ( SQL Server , My SQL , Oracel , … ) و ارتباط برنامه با این بانک ها این مشکل را رفع نمود .


2-3-طراحی نرم افزار ثبت نام جامع کارآموزی :
همانظوری که در قسمت فعالیت های انجام شده توضیح داده شده پس از مدتی زمانی که از آشنایی من با محیط کار و مدیریت آموزشگاه سپری شده ، مدیر آموزشگاه پیشنهاد طراحی یک نرم افزار جامع ثبت نام را به من داد بطوریکه نرم افزار طراحی شده جامع بوده و مشکلات نرم افزار قبلی ثبت نام که در حال حاضر از آن استفاده می شود را نداشته باشد ، من پبشنهاد مدیر آموزشگاه را قبول کردم و قرار شد که تجزیه تحلیل بر روی نرم افزار موجود را شروع و مشکلات مربوط به آن را که در قسمت های قبل نیز ذکر شده شناسایی و در طراحی نرم افزار جدید آنها را رفع نمایم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید