بخشی از مقاله
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر منابع مختلف چربی و سطوح مختلف متیونین در جیره بر وزن اندامهای داخلی بلدرچینهای ژاپنی انجام شد. تعداد 768 قطعه بلدرچین ژاپنی از سن 15 تا 35 روزگی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 4×3 به 12 تیمار و هر تیمار دارای چهار تکرار و هر تکرار شامل 16 قطعه بلدرچین اختصاص داده شدند. فاکتورهای مورد بررسی شامل منبع چربی - بدون چربی، روغن سویا، روغن ماهی کیلکا و چربی طیور - و سطح متیونین جیره - - در سطح توصیه - 1994 - NRC، 10 درصد بیشتر از توصیه - 1994 - NRC و 20 درصد بیشتر از توصیه - - 1994 - NRC بودند. در پایان دوره آزمایش - سن 35 روزگی - از هر واحد آزمایشی دو قطعه پرنده به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند و وزن نسبی - درصد - اندامهای داخلی شامل قلب، پیش معده، سنگدان، کبد و لوزالمعده اندازه گیری شدند. نتایج این آزمایش نشان دادند که اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن نسبی - درصد - هیچ یک از اندامهای داخلی به استثنای سنگدان معنیدار نبود . - P>0/05 - وزن نسبی سنگدان بلدرچینهای تغذیه شده با جیره حاوی روغن ماهی کیلکا و متیونین در سطح توصیه - 1994 - NRC بهطور بسیار معنیداری - P<0/01 - بیشتر از سایر تیمارها بود.
مقدمه
کمبود غذا به ویژه کمبود پروتئین حیوانی، یکی از مهمترین مسائل و مشکلات جهان امروز می باشد . - Ratcliffe, 2006 - طیور یکی از منابع اصلی گوشت جهان و یک منبع کلیدی پروتئین حیوانی برای تغذیه جمعیت انسانی در حال رشد میباشند. تولید گوشت طیور که تبدیل کننده خوراک به پروتئین است بسیار کارآمد میباشد و کمترین اثر سوء بر محیط زیست را دارد که دلیل آن مصرف کم آب، انرژی و کاهش تولید گازهای گلخانهای نسبت به دیگر اشکال تولید گوشت است - Lowenthal et al., . - 2013 چربیها و روغنها منابع غنی از انرژی هستند که برای تامین انرژی، اسیدهای چرب ضروری، بهبود خوشخوراکی و کاهش گرد و غبار جیره مورد استفاده قرار میگیرند . - Leeson & Summers, 2005 - استفاده از مکملهای چربی در جیرههای غذایی طیور به علت افزایش تماس بین مواد مغذی و آنزیمهای روده، موجب بهبود قابلیت هضم میشود . - Latshaw, 2008 - وجود برخی از اسیدهای چرب در جیره ضروری است که به نام اسیدهای چرب امگا شناخته میشوند. اسید لینولئیک - امگا- - 6 و اسید لینولنیک - امگا- - 3 مهمترین اسیدهای چرب ضروری هستند که در گیاهان یافت میشوند و یکی از منابع مهم این اسیدهای چرب، روغن ماهی میباشد . - Korver & Klasing, 1997 - گزارش شده است که در روغن ماهی کیلکا 10 تا 178 میلی گرم بر گرم هیستامین وجود دارد که موجب افزایش وزن سنگدان میگردد . - Salmani et al., 2002 - چربی طیور یکی از ضایعات حاصل از کشتار طیور است که مصرف انسانی ندارد و حاوی میزان بالایی از اسیدهای چرب اشباع بلند زنجیره و اسید اولئیک می باشد. مقدار اسید اولئیک موجود در چربی طیور زیاد و در حدود 42/41 درصد است. چربی طیور حاوی 18/22 درصد اسید لینولئیک میباشد . - Kim et al., 2013 - گزارش شده است که اسیدهای آمینه ضروری در سطوح بالاتر از میزان مورد نیاز برای حداکثر رشد، سبب افزایش میزان تولید گوشت خواهند شد . - Hickling et al., 1990 - متیونین اسید آمینه ضروری بوده و حاوی گوگرد است . - Bhagavan & Chung -Eun, 2011 - امروزه مصرف منابع پروتئین گیاهی به خصوص کنجاله سویا در تغذیه طیور بسیار رواج یافته است. متیونین مهمترین اسید آمینه محدود کننده در جیرههای غذایی بر پایه ذرت و کنجاله سویا است. البته انتخاب ژنتیکی طیور جهت افزایش رشد و تولید تخم نیز سبب افزایش نیاز به این اسید آمینه شده است . - Konashi et al., 2000 - متیونین اولین اسید آمینه ضروری محدود کننده در خوراک طیور است. مشخص شده است که متیونین، کبد را از عواملی مانند تجمع چربی محافظت میکند . - Wu et al., 2012 - گزارش شده است که افزایش سطح متیونین و اسیدهای آمینه گوگرد دار جیره غذایی موجب افزایش معنیدار درصد قلب در جوجههای گوشتی شد - Swain & Johri, 2003; . - Wiseman, 2003 نظر به کمبود اطلاعات، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر منابع مختلف چربی و سطوح مختلف متیونین در جیره بر وزن اندامهای داخلی بلدرچینهای ژاپنی انجام شد.
مواد و روشها
در این مطالعه از 768 قطعه بلدرچین ژاپنی از سن 15 تا 35 روزگی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 4×3 شامل 12 تیمار و هر تیمار دارای چهار تکرار و هر تکرار شامل 16 قطعه بلدرچین استفاده شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل منبع چربی - بدون چربی، روغن سویا، روغن ماهی کیلکا و چربی طیور - و سطح متیونین جیره - - در سطح توصیه - 1994 - NRC، 10 درصد بیشتر از توصیه - 1994 - NRC و 20 درصد بیشتر از توصیه - - 1994 - NRC بودند. همه جوجه بلدرچینها در دو هفته اول با یک جیره متعارف و طبق احتیاجات مواد مغذی توصیه شده توسط - 1994 - NRC تغذیه و تیمارهای غذایی از ابتدای سن 15 تا پایان سن 35 روزگی اعمال شدند. در پایان دوره آزمایش - سن 35 روزگی - از هر واحد آزمایشی دو قطعه پرنده به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند و وزن نسبی - درصد - اندامهای داخلی شامل قلب، پیش معده، سنگدان، کبد و لوزالمعده اندازهگیری شدند. دادهها در قالب آزمایش فاکتوریل 4×3با طرح پایه کاملاً تصادفی با استفاده از روش مدلهای خطی عمومی - GLM - ، نرم افزار آماری SAS نسخه SAS - 9/1، - 2004 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح خطای 0/05 انجام شد.
نتایج و بحث
تاثیر منابع مختلف چربی و سطوح مختلف متیونین در جیره بر وزن اندامهای داخلی بلدرچینهای ژاپنی در جدول 1 نشان داده شده است. همان گونه که ملاحظه میشود، اثر منبع چربی بر وزن نسبی هیچ کدام از اندامهای داخلی به استثنای سنگدان معنیدار نبود . - P>0/05 - وزن نسبی - درصد - سنگدان بلدرچینهای تغذیه شده با جیره حاوی روغن ماهی کیلکا به طور بسیار معنیداری - P<0/01 - بیشتر از بلدرچینهای تغذیه شده با جیره بدون چربی و یا جیره حاوی چربی طیور بود. گزارش شده است که در روغن ماهی کیلکا 10 تا 178 میلی گرم بر گرم هیستامین وجود دارد که موجب افزایش وزن سنگدان میشود - Salmani et al., اثر سطح متیونین جیره بر وزن نسبی - درصد - هیچ یک از اندامهای داخلی به استثنای قلب معنیدار نبود . - P>0/05 - گزارش شده است که جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی متیونین به میزان 10 درصد بالاتر از سطح توصیه - 1994 - NRC وزن قلب بالاتری داشتند - Gorman & Balnave, 1995 - که با نتایج حاصل از این آزمایش مطابقت دارد. اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن نسبی - درصد - هیچ یک از اندامهای داخلی به استثنای سنگدان معنیدار نبود . - P>0/05 - وزن نسبی سنگدان بلدرچینهای تغذیه شده با جیره حاوی روغن ماهی کیلکا و متیونین در سطح توصیه - 1994 - NRC بطور بسیار معنیداری - P<0/01 - بیشتر از سایر تیمارها بود که احتمالا به خاطر وجود هیستامین در روغن ماهی کیلکا میباشد - Salmani