بخشی از مقاله

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات منتخب پیلاتس بر روی نیمرخ لیپیدی در مردان 45 تا 70 سال شهر دهدشت بود.

مواد وروش: جامعه آماری این پژوهش را کلیه مردان 45 تا70 سال شهر دهدشت تشکیل میدادند که نمونه آماری این پژوهش شامل 20 مرد سالمند شهر دهدشت بود. از روش نمونهگیری در دسترس و هدفمند که به صورت تصادفی استفاده گردید و نمونه ها به دو گروه مساوی شامل 10 - نفر گروه آزمون و 10 نفر گروه گواه - تقسیم شدند. این تحقیق از نوع کاربردی و نیمه تجربی است، که با طرح پیش آزمون و پس آزمون صورت میگیرد. معیارهای ورود به مطالعه شامل: سالم بودن بر اساس پرسشنامه تندرستی، عدم مصرف دارو، عدم استعمال دخانیات، پر کردن فرم رضایت نامه حضور در تحقیق، انجام ندادن فعالیت ورزشی پیوسته و منظم و توانایی انجام دادن حرکات ورزشی. در مرحله اول آزمودنیها در مورد هدف این تحقیق و نحوهی اجرای پژوهش آشنا میشوند. برای اندازهگیری - کلسترول تام، TG، HDL ، - LDL از روش آنزیماتیک و کالریمتریک استفاده شد. تمرینات منتخب پیلاتس شامل - حرکت اره، حرکت مارکبری با چرخش گردن، کشش ستون فقرات به جلو، حرکت دو پا با هم به سمت بالا، حرکت متقاطع - بودند.

یافتهها: بین پیشآزمونهای گروه پیلاتس و گواه فقط در متغیر - HDL - تفاوت معناداری مشاهده گردید. بین پسآزمونهای گروه پیلاتس و گواه فقط در متغیر HDL - ، LDL، TG، - TC تفاوت معناداری مشاهده نگردید.

نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت تمرینات پیلاتس میتواند در افزایش سلامتی افراد بالای 45 سال موثر باشد و با هزینه های بهداشتی درمانی را کاهش داد.

مقدمه

سالمندی پدیدهای است که میتوان آن را مرحلهای از سیر طبیعی عمر انسان در نظر گرفت. سالمندی را میتوان به دو گروه 55-75 - سال - موسوم به سالمندان موسوم - جوان و سالمندان مسن- مسن بالای 76 به بالا تعریف کرد. امروز جمعیت سالمند به دلیل کاهش میزان تولد، بهبود سلامتی و افزایش امید زندگی، در حال افزایش است - جهانبانی، . - 2012 در واقع سالمندی یک سیر طبیعی از زندگی است که در آن تغییرات فیزیولوژیکی و روانی چشمگیری در انسان رخ میدهد. با افزایش سن به تدریج تغییرات جسمانی و روانی در انسان روی میدهد. گرچه تغییرات فیزیولوژیک به واسطه شرکت در تمرینات ورزشی رخ میدهد برای نوجوانان، جوانان و بزرگسالان شناخته شده است، اما این انتظار نمیرود که تاثیر تمرینات بر روی سالمندان به همان میزانی باشد که در سایر گروههای سنی مشاهده میکنیم. در حال حاضر گرایش جهانی به سوی چاقی وجود دارد و این موضوع فقط مختص کشورهای توسعه یافته نیست - نیری و همکاران، . - 2004 سبک زندگی غیر فعال، تنظیم اشتها را با مشکل مواجه میکند در حالی که فعالیتهای بدنی میتواند بر رفتارهای تغذیهای تاثیر گذار باشد - براند و همکاران، . - 2008 بیتحرکی ناشی از تحولات زندگی مدرن با بیماریهای مختلف از جمله فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و به ویژه افزایش بیماریهای قلبی- عروقی از جمله آترواسکلروز و سکته های قلبی همراه شده است - گیفکن و همکاران، . - 2001 شناخت عوامل موثر در پیدایش بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت نوع 2 میتواند نقش مهمی در جلوگیری از پیشرفت این بیماریها داشته باشد.

گزارش شده مقدار چربیهای بد خون از جمله کلسترول- LDL، تریگلیسرید - TG - و کلسترول تام - TC - در خون افراد چاق نسبت به افراد لاغر، بیشتر است و همین موضوع به عنوان عاملی مهم برای بروز آترواسکلروز معرفی شده است - ساکیننن و همکاران، . - 2002 چاقی یک مشکل بهداشت عمومی در جوامع توسعه یافته است، به طوری که یک دوم تا یک سوم افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار میدهد - سیدیک و رامپول، . - 2009 بر اساس آمار WHO در سال 2005 حدود 1/6 میلیارد نفر اضافه وزن بالای 15 سال و حداقل 400 میلیون بزرگسال چاق در سراسر جهان وجود داشته است - لو و همکاران، . - 2009 شیوع چاقی در مردان و زنان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه رو به افزایش است و تفاوت آشکاری بین این کشورها از نظر شیوع چاقی وجود ندارد - لو و همکاران، . - 2009 اختلال چربی یکی از اختلالات متداول در این بیماریها است که خود سبب پیدایش و تشدید عوارض کوتاه مدت و بلند مدت آن میشود. بر اساس دادههای IOTF تخمین زده شده است که شیوع چاقی تا سال 2025 به 40 تا 45 درصد در آمریکا، 30 تا 40 درصد در استرالیا و انگلستان و بیش از 20 درصد در برزیل برسد - لو و همکاران، . - 2009 اگرچه در کشورهای در حال توسعه تفاوت آشکاری بین مردان و زنان از نظر چاقی وجود ندارد، اما در کشورهای در حال توسعه شیوع چاقی در زنان بیشتر از مردان است - لو و همکاران، : 2009 سیدیک و رامپول، . - 2009 در ایران نیز چاقی و اضافه وزن بسیار شایع شده است، به طوری که 42/9 درصد مردان و 65/9 درصد زنان نمایه توده بدنی بیشتر از 30 چاق هستند را دارند - جانگوربین و همکاران، . - 2008 شیوع چاقی شکمی - دور کمر بیشتر از 102 سانتیمتر در مردان و در زنان 88 سانتیمتر - نیز در مردان 12/5 درصد و در زنان 53/5 درصد است و این شیوع با بالا رفتن سن افزایش مییابد.

- جانگوربین و همکاران، . - 2008 چاقی با 5 علت از 10 علت مرگ و میر و ناتوانی یعنی بیماریهای قلبی- عروقی، دیابت، سرطان، پر فشاری خون و سکته مرتبط است. برآورد شده است که سالانه 300000 نفر از بیماری های مرتبط با چاقی میمیرند - سیدیک و رامپول، . - 2009 همچنین برآورد شده است 2 چاقی 2 تا 7 درصد هزینههای مرتبط با مراقبتهای سلامتی را به خود اختصاص میدهد - منیس، . - 2003 اضافه وزن و چاقی با افزایش خطر بیماری کرونر قلب، سکته مغزی، پر فشاری خون، اختلال در چربی های خو و همه علل مرگ و میر نیز ارتباط دارد - استیون و همکاران، . - 1998 پیلاتس یک نوع تمرین بدنی است که نخستین بار توسط ژورف پیلاتس در سال - 1920 - مطرح شد، این روش، متشکل از ورزشهایی است که تمرکز روی پیشرفت انعطاف و قدرت در تمام اندامهای بدن دارد بدون اینکه عضلات را حجیم کند یا آنها را از بین ببرد - رحمانی و همکاران، . - 2012 برنامه تمرینی موثر نیازمند ترکیبی از شدت، مدت، تعداد جلسات و نوع تمرین برای اعمال اضافه بار بر دستگاههای مختلف بدن و ایجاد سازگاری است، تمرین هوازی موجب سازگاری فیزیولوژیک مانند افزایش آنزیم اکسیداسیون، کاهش بافت چربی، کاهش عوامل التهابی، افزایش هورمونهای آنابولیک - فرا ساخت - ، افزایش چگالی مویرگی، افزایش تعداد میتوکندری، افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی و کارایی دستگاه قلبی- عروقی میشوند - کریکتوس و همکاران، . - 2007 در مقابل، تعدیل سبک زندگی از راه کاهش دریافت انرژی و افزایش فعالیت جسمانی میتواند درمان اصلی برای افراد چاق و دارای اضافه وزن باشد. اغلب این نکته پذیرفته شده است - مایرداویس و همکاران، . - 1998 با این حال، یک جز مهم نسخه ورزشی که اغلب نادیده گرفته میشود و میتواند فوایدی حتی فراتر از فواید تمرینات استقامتی برای بهبود نیمرخ لیپیدی در افراد پر خطر چاق داشته باشد، تمرینات مقاومتی است. معلوم شده است که انقباضهای ایزومتریک تاثیراتی شبه عضله انسولینی بر برداشت گلوکز در عضله جدا شده اسکلتی دارد - پوهلمن و همکاران، . - 2000 در تحقیقی هوتکولا و همکاران نشان دادند پنج ماه تمرین مقاومتی موجب کاهش سطوح کلسترول تام، LDL و تری کگلیسرید سرمی در مردان و زنان دیابتی میشود - هنکولا و همکاران، . - 1993 در حالی که کاستاندا و همکاران هیچ تغییری در مقدار لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرمی افراد پیر دارای دیابت نوع دوم، مشاهده نکردند - هوتمی سلیگی و همکاران، . - 1993 شناخت روشهای غیرتهاجمی و کم هزینه میتواند افراد پرخطر را از عوارض مرتبط با چاقی و اضافه وزن آگاه کند. در این پژوهش سعی شده تاثیر 8 هفته تمرینات منتخب پیلاتس بر روی نیمرخ لیپیدی در مردان 45 تا 70 سال شهر دهدشت بررسی شود و مکانیسمهای احتمالی درگیر را نیز مورد بحث قرار گیرد.

×روش تحقیق

هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات منتخب پیلاتس بر روی نیمرخ لیپیدی در مردان 45 تا 70 سال شهر دهدشت بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مردان 45 تا70 سال شهر دهدشت تشکیل میدادند که نمونه آماری این پژوهش شامل 20 مرد سالمند شهر دهدشت بود. از روش نمونهگیری در دسترس و هدفمند که به صورت تصادفی استفاده گردید و نمونه ها به دو گروه مساوی شامل 10 - نفر گروه آزمون و 10 نفر گروه گواه - تقسیم شدند. این تحقیق از نوع کاربردی و نیمه تجربی است، که با طرح پیش آزمون و پس آزمون صورت میگیرد. معیارهای ورود به مطالعه شامل: سالم بودن بر اساس پرسشنامه تندرستی، عدم مصرف دارو، عدم استعمال دخانیات، پر کردن فرم رضایت نامه حضور در تحقیق، انجام ندادن فعالیت ورزشی پیوسته و منظم و توانایی انجام دادن حرکات ورزشی. در مرحله اول آزمودنیها در مورد هدف این تحقیق و نحوهی اجرای پژوهش آشنا میشوند.

برای بررسی متغییرهای بیوشیمی عمل خون گیری پس از 12 تا 14 ساعت ناشتایی و طی دو مرحله پیش از شروع پروتکل و پس از 8 هفته در هر دو گروه انجام شد . در شروع کار از آزمودنیها خواسته شد تا دو روز پیش از خونگیری، هیچ نوع فعالیت ورزشی انجام ندهند، سپس از آنها در وضعیت نشسته از سیاهرگ دست چپ 5 سیسی خون گرفته شد. برای اندازهگیری - کلسترول تام، TG، HDL ، - LDL از روش آنزیماتیک و کالریمتریک استفاده شد.

پروتکل تمرین
تمرینات منتخب پیلاتس شامل - حرکت اره، حرکت مارکبری با چرخش گردن، کشش ستون فقرات به جلو، حرکت دو پا با هم به سمت بالا، حرکت متقاطع - بودند. گروه آزمون تحت تمرینات منتخب پیلاتس به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه که به مدت 40 دقیقه در ساعت 10 صبح انجام میگرفت، قرار گرفتند. هر جلسه تمرینات منتخب شامل10 دقیقه گرم کردن اولیه - درجا زدن، حرکات کششی - ، حدود 40 دقیقه حرکات منتخب پیلاتس و سپس 5 تا 8 دقیقه آخر حرکات اختیاری جهت سرد کردن - برگشت به حالت اولیه - در نظر گرفته شد. گروه کنترل تمرین خاصی انجام ندادند. پس از اتمام 8 هفته فعالیت برای هر دو گروه پس آزمون انجام گرفت.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید