بخشی از مقاله
چکیده
شرکتها در قرن بیست و یکم در حال دست و پنجه نرم کردن با جهان در حال تغییر هستند . همراه با عدم اطمینان در انتظارات مشتری، سرعت پیشرفت در تکنولوژی و استفاده بالا از اینترنت ، کسب و کار فراتراز مرزهای محلی و ملی می رود. در این محیط، سازمانها با مشتریان پیچیده روبرو می گردند که افزایش تنوع تقاضا ی محصول، کاهش هزینه ها، کیفیت بهتر و پاسخگویی سریعتر را بهمراه دارد گزارش استراتژی گروه مشورتی ARC، نوشته شده توسط سیمون براگ - 2004 - 3، نشان می دهد که، امروزه،36 درصد از تولید کنندگان ایالات متحده و 70 درصد از تولید کنندگان " " UK در حال استفاده از استراتژی ناب به عنوان روش بهبود اولیه خود می باشند . زنجیره تامین ناب نیاز به بهینه سازی مستمر، نظارت و پالایش دارد که این مهم نمی تواند بدون بسترهای نرم افزاری فن آوری اطلاعات انجام گردد.
به عنوان مهره اصلی و مخازن داده ها، راه حل های سنتی مانند برنامه های کاربردی برنامه ریزی سازمانی و زنجیره تامین را می توان برای فعال کردن کلی، عملیات تولید ناب ضروری دانست . هدف این تحقیق ، تببین عملکرد شرکت ساپکو با توجه به نقش استراتژی ناب می باشد. پژوهش حاضر از نظر روش ، توصیفی-تحلیلی با تأکید بر بررسی همبستگی میان متغیرهای مختلف و بر اساس هدف، از گروه تحقیقات کاربردی بشمار میرود. جامعه آماری پژوهش را شرکت های تولید کننده انواع قطعات خودروئی دارای گرید A تشکیل می دهند . نمونه های مورد استفاده در تحقیق ، از روش نمونه برداری غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند و در راستای جمع آوری اطلاعات ، از پرسشنامه استاندارد و برای آزمون فرضیه ها از آزمون آماری مدلسازی و معادلات ساختاری استفاده شده است . نتایج تجزیه و تحلیل پژوهش انجام شده نشان میدهد در حالیکه پاسخگویی زنجیره تامین بطور مثبت با عملکرد شرکت در ارتباط می باشد اما استراتژی ناب بطور مستقیم منجر به افزایش پاسخگویی زنجیره تأمین شرکتهای مورد مطالعه نمی گردد.
مقدمه
شرکتها در حال یک انقلاب به لحاظ اجرای استراتژی ها و فن آوری های جدید در پاسخگویی به چالش ها و خواسته های قرن بیست و یکم هستند . کسب و کار در قرن بیست و یکم باید برای غلبه بر چالش های رضایت بخش نیازمندی های مشتریان برای محصولات با کیفیت بالا و قیمت پایین تلاش نماید . برای این منظور، شرکت ها نیاز به پاسخگویی سریع به نیازهای منحصر به فرد و در حال تغییر سریع مشتریان دارند و برای رسیدن به سود درازمدت با اتخاذ فعالیت های پایدار به عنوان هسته اصلی استراتژی های خود به دنبال بهبود عملکرد هستند .تحقیقات نشان داده که عملکرد بهتر را می توان با تحکیم پایگاه های مشتری و تامین کنندگان،از بین بردن مراحل غیر ضروری در زنجیره تامین ، بالا بردن سرعت اطلاعات و جریان مواد ، و ایجاد مشارکت بلند مدت با مشتریان عمده و تامین کنندگان اصلی در زنجیره تامین بدست آورد.استراتژی زنجیره تامین شرکت اشاره به اهداف استراتژیک و اهداف مهم زنجیره تامین داشته و بر تمرکز پایاپای در یکپارچه سازی فرایندهای کسب و کار در سراسر زنجیره ارزش به منظور ارائه ارزش مطلوب به مشتری نهایی نیازمند است.
استراتژی ناب تاکید بیشتری بر نقش تامین کارآمد محصول نسبت به نقش سرعت در پاسخگویی به تغییرات تقاضا دارد و در بازارهایی که در آن تقاضا بالا و نسبتا پایدار است قابل اجرا می باشد، از این رو قابل پیش بینی است که در آن شرایط تنوع محصول کم است.باید گفت که تلفیق نگرانی های محیط با مدیریت زنجیره تامین برای یک شرکت جهت دستیابی به مزایای رقابتی و عملکرد برتر به موضوعی بسیار با اهمیت تبدیل شده است - . - Yu et al .2014 هدف نهایی از مدیریت زنجیره تامین برای پاسخگویی به تقاضای موثر تر مشتری می باشد.
در پژوهش حاضر پاسخگویی زنجیره تامین را به عنوان واسطه ای که از طریق آن ، استراتژی های ناب می توانند بر عملکرد شرکت ، موثر باشد را مورد بررسی قرار خواهیم داد . حال با توجه به مطالب ارائه شده سوال اصلی پژوهش به شرح ذیل مطرح می گردد :
× آیا استراتژی ناب از طریق پاسخگویی زنجیره تامین بر عملکرد شرکت موثر می باشد؟
×چهارچوب نظری تحقیق
در تحقیق حاضر با استفاده از مدل ارائه شده، نقش استراتژی ناب از طریق پاسخگویی زنجیره تامین، بر عملکرد شرکت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
استراتژی ناب به عنوان تمرکز این پژوهش در نظر گرفته شده است . ناب یک رویکرد مدیریتی است که در صنعت خودرو پدید آمد . در آغاز به اشکال دیگری از تولید تکراری و سرانجام در صنایع خدماتی گسترش یافته است . - Jadhav et al . 2014 - در واقع سیستم های تولید شاهد یک تغییر پارادایم از تولید صنایع دستی تا تولید انبوه نسبت به تولید ناب بوده اند.اصطلاح ناب از نام " سیستم تولید تویوتا - TPS - "و یا "فقط در زمان - JIT - "، و یا" نظام کشیدن " نشات گرفته است . - Chen et al.2013 - استراتژی زنجیره تامین ناب نیاز شرکت اصلی به انتخاب استراتژیکی کاهش هزینه تولید را در اولویت اول قرار داده و بدین ترتیب مستلزم ایجاد روابط بلند مدت با تامین کنندگان به منظور افزایش اجرای چنین استراتژی می باشد .
پذیرندگان استراتژی زنجیره تامین ناب ممکن است موارد زیر را به اجرا درآوردند:
* فلسفه فقط در زمان با ارائه مواد مناسب، در زمان مناسب، در جای مناسب، و در مقدار دقیق .
*×ممکن است انتخاب تامین کنندگان بر اساس کیفیت برای دستیابی به استراتژی هزینه پایین صورت پذیرد
با توجه به مدل مورد مطالعه، تعاریف متغیرهای مختلف که در این تحقیق به آنها پرداخته شده است، به شرح ذیل می باشد.
الف - عملکرد شرکت : 4 دقیقترین مفهوم عملکرد از مراکز کسب و کار اشاره به استفاده از نتایج بر اساس شاخص های مالی ساده دارد که تصور می شود منعکس کننده تحقق اهداف اقتصادی شرکت به عنوان عملکرد مالی ، و مدل غالب در تحقیقات استراتژی تجربی بوده است.مورفی و همکاران - 1996 - . پیشنهاد می کنند که برای سنجش عملکرد یک شرکت باید ابعاد مختلف عملکرد یعنی هم بعد مالی و هم جنبه غیر مالی آن را در نظر گرفت - Han et al.2013 - در تحقیق حاضر عملکرد شرکت هر دو جنبه مالی و غیر مالی را در نظر گرفته و با استفاده ازمولفه های سهم بازار ، بازگشت سرمایه ، رشد سهم بازار ، رشد در بازگشت سرمایه ، حاشیه سود در خرید و فروش ، موقعیت رقابتی سنجیده می شود.
ب - پاسخگویی زنجیره تامین :5 پاسخگویی زنجیره تامین، یک شاخص مهم است که بیانگر توانایی های زنجیره تامین می باشد و نشان می دهد که چگونه استراتژی زنجیره تامین به خوبی اهداف خود را بر طبق نیازهای در حال تغییر مشتریان دنبال می نماید و در نهایت به عملکرد بالا منجر می گردد.در تحقیق حاضر با استفاده از - کنترل سفارشات مشکل دار و غیر استاندارد – پاسخگویی به نیازهای تولیدکنندگان – تولید محصولات با ویژگی های جدید –سرعت تولید در واکنش به تغییرات تقاضای تولیدکنندگان – سرعت در بهبود محصولات - مورد ارزیابی قرار می گیرد.
ج - استراتژی ناب:6 استراتژی زنجیره تامین ناب بر روی کاهش ضایعات، کمک به از بین بردن ارزش غیر افزوده فعالیتهای مرتبط با زمان اضافه ، نیروی کار، تجهیزات، فضا، و موجودی در سراسر زنجیره تامین شرکتها تمرکز دارد و یک فرایند مبتنی بر عملکرد ، مورد استفاده در سازمانهای تولیدی برای افزایش مزیت رقابتی است.