بخشی از مقاله
چکیده:
فرهنگ به عنوان پدیده ای پویا، ازاساسی ترین جنبه های زندگی اجتماعی هرجامعه به شمار می آید.امروزه جامعه شناسان یکی از جنبه های ماندگار زندگی انسان را فرهنگ تلقی می کنند و اعتقاد دارندکه فرهنگ، سرنوشت، شخصیت وهویت جامعه رامشخص می کند.درجهان امروز سرعت تغییرو تحول درساخته های مختلف اقتصادی و اجتماعی ازآهنگی فزاینده برخورد گشته وبراثر توسعه ارتباطات اجتماعی تکنولوژی های واسط دراین زمینه فرهنگ جوامع و کیفیت زندگی و رفتار انسانی دچارتغییر وتحولات سریع تری شده است.این مقاله درصدترویج اندیشه های مقام معظم رهبری درباره فرهنگ مورد علاقه وبررسی قراردهد.
مقدمه:
- بررسی مفهوم فرهنگ :
ریشه لغوی وسیرتحول تاریخی مفهوم فرهنگ آنچه مسلم است درتعریف وتشریح هرپدیده ای لازم است به سابقه تاریخی آن توجه شود،پیرامون واژه فرهنگ باید چنین گفت که حتی اگر آن رافارغ از هرحسن یا سوءسابقه تاریخی در نظر بگیریم، بازهم درمقام تعریف، تعاریف گوناگون واختلاف آمیزی پیرامون آن اظهار شده است.
درادب فارسی،فرهنگ به معنای مختلفی چون دانش،علم،معرفت،ادب،تربیت، هنری آموختن وبه کاربستن،آموزش وپرورش،آداب،عقل، دانش،بزرگی وحکمت وهنراست.
- نظریه های درباره فرهنگ :
"ژاک ید" جامعه شناس فرانسوی معتقد است:واژه فرهنگ اکنون معنایی پهناورترووسیع ترازهرزمان دارد،فرهنگ تعریف ناپذیر"عرفان"بعادی داردکه هرچه به ابعاد آن نزدیک می شویم،دورتر می شویم.
"ماگارت مید"مردم شناس نامدار،فرهنگ رامجموعه ای از رفتارآموختنی، باورها،عادت،سنن که مشترک میان گروهی ازافراد وبه گونه ای متوالی توسط دیگران که واردآن جامعه می شوندآموخته و به کارگرفته می شود تعریف کرده است.بیانگرنبوغ یک ملت است.
- دیدگاه مام معظم رهبری درمورد مفهوم فرهنگ :
مراد مااز فرهنگ،همان ذهنیت هاست.هرجا که من تعبیر فرهنگ رابه کارمی برم،مرام آن معنای عام فرهنگ است؛یعنی آن ذهنیت های حاکم به وجود انسانکه رفتارهای اورا به سمتی هدایت می کند تسریع،یا کند می کنداین،حداقل یعنی از عوامل تعیین کننده ویش برنده وجهت دهنده به همه ی رفتارهاست.
- فرهنگ مایه ی اصلی هویت ملت ها :
فرهنگ مایه اصلی هویت ملت هاست.فرهنگ یک ملت است که می تواند آن ملت را پیشرفته،عزیز،توانا،فناور،ن.آور،دارای آبروی جهنی کند. اگر فرهنگ کشوری دچار انحطاطشد و یک کشورهویت فرهنگی خودش را زدست داد،حتی پیشرفت هایی که درمجموعه بشریت برخورد کندومنافع آن ملت راحفظ کند.
- نقش وضرورت فرهنگ از دیدگاه مقام معظم رهبری :
بنده اصرار دارم در محافل تصمیم گیری نظام جمهوری اسلامی،یک مقوله مورد توجه قراربگیرد وان مقوله فرهنگ است.به نظرمامقوله فرهنگ ازنظرتاثیرش درآینده یک ملت ویک کشور، باهیچ چیز دیگرقابل مقایسه نیست.
اهمیت مقوله فرهنگ ازاینجاست.لذاهرانچه که موجب دغدغه انسان نسبت به آینده کشور واهداف وآرمان های آن می شود،همین موجب دغدغه درمسایل فرهنگ هم می شود.
- - 3 - فرهنگ،مساله اول نظام :
من بهشمافرهنگیان عزیز می گویم که مساله فرهنگ وتعلیم وتربیت مساله اول نظام ماست.دربلندمدت هیچ،چیز به اندازه تعلیم وتربیت اهمیت ندارد.
- - 4 - فرهنگ مثل روح درکالبد بزرگ انسانی واجتماعی :
فرهنگ،اساسیکار ماست .درواقع، فرهنگ باهمه شعب آن، یعنی علم وادبیات وغیره،روح کالبد هرجامعه است.بدون شک فرهنگ روح است.
بلاشک فرهنگ است که هرجامعه را به اصل کاریا بیکاری،به کارتند و کند وبه جهت گیری خاص یا به ضد آن جهت گیری وادار می کند.بنابراین نقش فرهنگ،نقش روح درکالبد اجتماع -کالبد بزرگ انسانی ا است.
- فرهنگ مثل آب و هوا است :
فرهنگ،اساس کار ماست.فرهنگ،یعنی همین رسوم و آدابی که بر زندگی من و شما حاکم است. فرهنگ، یعنی باورها واعتقادات ما وهرچیز هایی که زندگی شخصی و اجتماعی وداخل خانه ومحیط کسب یک جامعه باآن رو به رواست.