بخشی از مقاله
چکیده
زمینه: اهمال کاری یک پدیده رفتاری است که به صورت به تأخیر انداختن و تعویق کارها توصیف شده و موجب ایجاد استرس، احساس گناه، کاهش شدید بازدهی فرد و قطع رابطه با دیگران می گردد. همچنین به دلیل عدم تعهد به تکالیف، و مسئولیت ها، در حوزه درسی به بی انگیزشی، فرسودگی تحصیلی و نهایتا ترک تحصیل منجر می شود. اهمال کاری تحصیلی به عنوان مهم ترین بعد اهمال کاری در آموزش عالی شناخته می شود. نتایج پژوهش ها حاکی از رابطه قوی این متغیر روانشناختی با دیگر متغیرهای رواشناختی مانند اضطراب، استرس، انگیزه تحصیلی، کارآمدی و ... می باشد. لذا در این مقاله که صرفا یک مقاله توصیفی- مروری است، با استفاده از اسناد، مدارک، سایت ها، مجلات الکترونیکی موجود ، نگاهی به جایگاه و نقش اهمال کاری تحصیلی در فرایند تحصیل فراگیران خواهیم داشت.
مقدمه
اهمال کاری به عنوان تأخیر و یا به عقب انداختن انجام یک تکلیف یا اتخاذ یک تصمیم تعریف شده است - فراری، 2001، میلگرام، می تال و لوینسون، . - 1998 همچنین از آن به عنوان یک سبک خود تنظیمی توصیف شده است که آغاز یا اتمام تکالیف را به تأخیر می اندازد - فراری و تایس، . - 2000 وان اراده نیز - - 2000 نیز اهمال کاری را به عنوان » اجتناب از عملی سازی یک تصمیم - نیت - « تعریف می کند. آنچه می توان از این تعاریف استنباط کرد این است که مهم ترین جنبه اهمال کاری این است که یک تکلیف در دوره زمانی مشخص که فرصت کافی نیز برای امتحانش وجود داشته باشد به انجام نمی رسد.
اهمال کاری با توجه به پیچیدگی مولفه های شناختی، عاطفی و رفتاری آن، تظاهرات گوناگونی دارد.که شامل اهمال کاری تحصیلی و غیر تحصیلی می باشد.اهمال کاری تحصیلی در فعالیت های تحصیلی در رفتارهایی چون حاضر شدن برای امتحان، انجام تکالیف خانه و نوشتن مقاله های درسی نمایان می شود. معمولا اهمال کاری همراه با عملکرد تحصیلی پایین است - بک؛کونس و میلیگرام1،. - 2000 اهمال کاری غیر تحصیلی مربوط به سایر موقعیت های زندگی چون، پرداخت قبض آب و برق، شستن ظروف،جواب دادن به تلفن و پست الکترونیکی و مانند آنها ظاهر کی گردد. - میلیگرام، می تال و لوینسون2،. - 1998
اهمال کاری تاکنون با پنج عنوان، مورد بررسی قرار گرفته است: عمومی، تصمیم گیری، روان رنجورانه، وسواس گرایانه و تحصیلی. در حالی که اهمال کاری تحصیلی بیشتر با اجتناب از تکلیف مرتبط است، به نظر می رسد که سایر اهمال کاری ها با تصمیمی گیری مرتبط است. میلگرام - - 1978 معتقد است که جدا کردن و تقسیم بندی اهمال کاری، امری ذهنی است و در عمل این موارد با یکدیگر همپوشی زیادی دارند؛ به نظر او اهمال کاری در امر تحصیل به اندازه ی سایر بخش های زندگی ، ممکن است روان رنجورانه باشد، و لذا بین این دو نمی توان تفاوتی قائل شد. از سوی دیگر، جدایی بین اهمال کاری تحصیلی و غیر تحصیلی به خاطر راحتی در درک آن و فقط امری ذهنی است و امکان وجود همه ی آنچه ما انواع اهمال کاری می نامیم، در افراد وجود دارد.
به عنوان مثال، خانم خانه داری که آماده کردن غذا برای یک مهمانی را تا آخرین لحظات به عقب می اندازد، اهمال کار است. او ممکن است در امور تحصیلی و یا در گرفتن تصمیم های مهم زندگی اش هم اهمال کار بوده باشد. همچنین ممکن است این مشکل در اثر وسواس بیش از حدی که برای بهتر انجام دادن کار دارد، برایش بوجود آمده باشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت، که آنچه سبب ایجاد مفهومی به عنوان انواع اهمال کاری شده است، تفاوت در مولفه های شناختی،عاطفی و رفتاری است که افراد اهمالکار با هم دارند.
به نظر فراری، جانسون و مک کان - 1995 - 3 اگر دانشجویی در شروع و تکمیل مقاله خود تاخیر دارد،این به آن معنی نیست که در سایر جنبه های زندگی - شام خوردن،خرید بلیت کنسرت، تلفن به دوستان و ..... - نیز تاخیر دارد. راث بلوم ، سولومون و موراکامی - 1986 - این نوع اهمال کاری را تمایل غالب و همیشگی فراگیران برای به تعویق انداختن فعالیت های تحصیلی تعریف نموده اند، که تقریبا همیشه با اضطراب توأم است. نمونه بسیار آشنای آن، به تعویق انداختن مطالعه درس ها تا شب امتحان و اظطراب ناشی از آن است که گریبانگیر دانش آموزان یا دانشجویان می شود. - به نقل از جوکار و دلاورپور،. - 1386
همانطور که ذکر گردید اهمالکاری تحصیلی نوعی خاص از اهمال کاری است که بسیار شایع است. راثبلوم و سولومون و موروکامی - - 1986 اهمال کاری تحصیلی را تمایل غالب و همیشگی فراگیران برای به تعویق انداختن فعالیت های تحصیلی، که تقریبا همیشه با اضطراب همراه است، تعریف نموده اند. نمونه ی بارز اهمال کاری تحصیلی، به تعویق انداختن مطالعه ی درس تا شب امتحان و شتاب و اضطراب ناشی از آن است.
اهمالکاری تحصیلی از نظر فراوانی و شدت، بین دانش آموزان یکسان نیست.برخی از دانش آموزان فقط در برخی از تکالیف تحصیلی و موقعیت ها اهمال می ورزند، در حالی که، تعدادی از آنها در بسیاری از شرایط دچار اهمال کاری هستند - سولومون و راثبلوم،1984؛ به نقل از دی و منیسنک و میشل،. - 2002 برای رفع مشکل اهمال کاری تحصیلی، از تکنیک های رفتاری، برای جانشین سازی عادات مطالعه ی ضعیف با عادات مطالعه ی خوب استفاده می شود - الی و هامپتون، 1973؛ به نقل از میلیگرام،. - 1987 دانش آموز ممکن است در زمینه ی تصمیم گیری برای انجام یک تکلیف مشکل داشته باشد، یا این که در مورد یک تکلیف فکر کند و برای آن برنامه ریزی کند، اما به آن برنامه عمل نکرده و تا زمانی که وقت آن تکلیف رو به پایان است به این کار ادامه دهد.
همچنین ممکن است، در مورد تکلیف هیچ فکری نکرده و برای آن برنامه ریزی نکند و در آخرین لحظه به یاد آورد، که باید تکلیفی را انجام دهد و زمان زیادی را برای آن ندارد.در این حالت او با ناامیدی و اضطراب، شروع به انجام آن تکلیف می کند.در این شرایط، اغلب اوقات، نتیجه تلاش چندان مطلوب نخواهد بود - میلیگرام،. - 1987 پژوهش هایی که در مورد اهمال کاری تحصیلی انجام گرفته، نشان می دهد که اهمال کاری همیشه با نتایج تحصیلی منفی رابطه ندارد؛ این بدان معناست که میزان قابل توجهی از دانش آموزان اهمال کاری دارند و در عین حال، عملکرد تحصیلی خوبی هم دارند - راثبلوم، سولومون و موروکامی، . - 1986
دیون - - 2013 بر این باور است که دو نوع اهمال کاری تحصیلی - فعال و منفعل - وجود دارد. اهمال کاری تحصیلی فعال اساساَ مثبت و سازنده است و یک راهبرد بازدارنده است. اما اهمال کاری منفعل بازتاب یک رفتار منفی است که باعث می شود افراد اهمال کار دچار رفتارهای ترس، تردید و دو دلی شده و توانایی کار کردن را نداشته باشند. طی تحقیقات صورت گرفته بر روی دانشجویان، اهمال کاری های گزارش شده عبارتند از: .1 اهمال کاری واقعی.2 4 اهمال کاری غیر واقعی.3 5 اهمال کاری معنوی.4 6 اهمال کاری مزمن.5 7 اهمال کاری رویایی.6 8 اهمال کاری رفتاری.7 9 اهمال کاری تصمیمی.8 10 اهمال کاری فراشناختی11، دانشجو هر نوع اهمال کاری را داشته باشد تبدیل به فردی بی توجه12، تنبل13، منفعل14، غیر مسئول و راکد15 می گردد.