بخشی از مقاله
چکیده
به سبب سبک زندگی ماشینی دوران کنونی و عوارض ناشی از کم تحرکی، اصل ورزش کردن به عنوان امری ضروری، برای همگان خاصه برای زنان که در معرض آسیب بیشتری از این آفات می باشند؛ اهمیت فراوان دارد. از طرفی ورزش زنان با توجه به امور جانبی آن در جوامع دینی به لحاظ رعایت احکام و آداب شرعی همواره مورد توجه متدینان بوده، همچنان که حکومت دینی در قبال آن تکالیفی دارد که میبایست تحت اشراف ولایت فقیه در عمل به آن اهتمام ورزد. از این رو توصیف و تحلیل بیانات و فتاوای رهبر معظم انقلاب چه در جایگاه مرجعیت و چه در مقام ولی امر مسلمین در خصوص نقش ورزش بانوان در مقابله با تهاجم فرهنگی اهمیتی مضاعف دارد. ایشان علاوه بر اینکه قائل به جواز ورزش زنان در قالب تربیتبدنی و حضور ایشان در میادین قهرمانی با حفظ حدود شرعی و با قید اولویت داشتن خانواده، هستند؛ در مقام حاکم اسلامی به جهت خنثی کردن تبلیغات دشمنان علیه نظام اسلامی و نیز با ملاحظه تأثیر فرهنگی حضور بانوان با پوشش اسلامی در عرصه بینالمللی، مشوق ورزشکاران زن میباشند.
واژگان کلیدی: مقام معظم رهبری، تهاجم فرهنگی، ورزش قهرمانی، ورزش زنان.
مقدمه
هدف خداوند از خلقت انسان، تعالی و کمال اوست و یکی از وجوه هویتی انسان، بعد جسمانی است کهدر قبال حفظ، سلامت و رشد آن در پیشگاه خداوند مسئول است. حفظ سلامتی بدن برای فرد علاوه بر اینکه به حکم عقل لازم است؛ یک وظیفه دینی نیز بحساب میآید.3 پیامبر گرامی اسلام صلی االله علیه واله در بارهاِنﱠ لِرَبﱢکَحقعَلَیکَبدنبر حَقّاً،انسانمیوَفرمایداِنﱠ: »لِجَسَدِکَ عَلَیکَ حَقّاً وَ لاَ هلِکَ عَلَیکَ حَقّاً« - مجلسی، بی-تا: ج67، ص - 128 همانا پروردگارت بر تو حقی دارد، و بدنت بر تو حقی دارد و خانوادهات بر تو حقی دارد. آنچه در این حدیث ارزنده قابل توجه است، این است که پیامبر بزرگوار اسلام حق بدن را در ردیف حق پروردگار ]آن هم بلافاصله بعد از آن[ و در کنار حق خانواده ]و حتی قبل از آن[ ذکر میفرماید چراکه زمانی انسان می تواند حق پروردگار و خانواده خویش را به بهترین نحوی ادا کند، که از بدنی سالم و نیرومند برخوردار باشد. ورزش، کمک شایانی به ایجاد و تقویت سلامت جسم و روان میکند و افرادی که با روش صحیح ورزش میکنند و یا دارای کارهای با تحرک میباشند، سالمتر بوده و عمرشان از افرادی که کارهای بدون تحرک دارند بیشتر است و ورزش، ابزاری اصولی و کارآمد برای سلامت جسم و پرورش روح انسان به شمار میآید.
امروزه جایگاه ورزش در فضای اجتماعی جوامع مدرن و در حال توسعه به طور روزافزونی ارتقا یافته است. عوامل متعددی در این پدیده دخیل بوده اند که از جمله میتوان به گسترش رسانههای جمعی، فراگیر شدن و افزایش اوقات فراغت، گسترش شبکه ارتباطات بین شهری، افزایش تعداد و حجم فضاهای حضور دسته جمعی تماشاچیان و توجه روز افزون به مسائل مربوط به سلامت که ارتباط آن با ورزش امری بدیهی شمرده میشود، اشاره کرد. همچنین شکی نیست که فضای عمومی یک جامعه متعادل میبایست فضایی با نشاط، شاداب و البته سالم برای همگان باشند.ورزش در بعد فردی یکی از مفیدترین و سالمترین سرگرمیهایی است که میتواند اوقات فراغت را پر کند و انسان را از بسیاری از انحرافات ناشی از بیکاری باز دارد بلکه به وی نشاط و شادابی بخشیده، او را برای انجام کارها و وظایف فردی و اجتماعی آماده نموده و اخلاقش را بهبود میبخشد.
چنانچه که علاوه بر بعد فردی آن میبایست بر نقش تعیین کننده و تأثیر بسیار عمیق ورزش در عرصههای مختلف داخلی بین مردم هر کشور و مناسبات بین المللی میان ملتها نیز اشاره داشت و نیز با توجه به روابط حاکم بین دولتها در عصر حاضر، شرکت در مسابقات ورزشی داخلی و خارجی امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد؛ بگونهای که حاکمان و متولیان امر، در هر حکومت از جمله حکومت اسلامی، نمیتوانند نسبت به این مقوله بیاهمیت بوده و خود را خالی از مسئولیت ببینند چراکه ورزش میتواند عامل مهمی برای تثبیت غرور و عزم ملی و ایجاد حس همبستگی محسوب شود . ورزش گاهی ابزاری برای نشان دادن باور سیاسی یک ملت میباشد. به عنوان مثال ورزشکاران ایرانی و برخی دیگر از ورزشکاران مسلمان با حریفان اسراییلی خود مسابقه نمیدهند.از طرفی فوائد ورزش برای زنان دارای وجوه مشترک فراوانی با ورزش برای آقایان میباشد؛ مانند تاثیر آن بر سلامت و نشاط در هر دو جنس زن و مرد، بدین جهت است که میتوان گفت: به طور کلی اهداف ورزش بانوان با اهداف ورزش مردان، چه در بعد فردی و چه در بعد حکومتی، تفاوت چندانی ندارد.
علاوه بر آن باید به نقش محوری زن در کانون خانواده، این نهاد بنیادین و حیاتی برای بشر دقت شود؛ تا به اهمیت سلامت و نشاط او برای کل جامعه پی برد.حضرت امام خمینی - ره - میفرمایند: »صلاح و فساد یک جامعه از صلاح و فساد زنان در آن جامعه سرچشمه می گیرد. زن یکتا موجودی است که می تواند از دامن خود افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعهها به استقامت و ارزشهای والای انسانی کشیده شوند.« - موسوی خمینی، :1387 ج16، ص - 192رهبر معظم انقلاب نیز در بیان همین جایگاه زنان در جامعه میفرمایند: »در جامعه انقلابی ما اگر شأن زن از مرد بیشتر نباشد کمتر نیست و روی این اصل باید ویژگیهای زن در زمینههای گوناگون مانند آموختن علم، جهاد، ارتباط با مردم، نقش مادری که در تمام اینها زندگی حضرت زهرا - س - یک نمونه است؛ مورد بررسی قرار گیرد.« - بیانات رهبری در دیدار جمعی از بانوان برگزیده کشور، - 1393/01/30از این رو است که سؤالات فراوانی در این باره مطرح میگردد؛ مثل اینکه آیا انجام فعالیتهای ورزشی چه در قالب تربیت بدنی و آماتور و چه به صورت ورزش قهرمانی و حرفهای برای زنان به جهات شرعی خالی از