بخشی از مقاله
چکیده
هدف اصلی این مقاله سنخشناسی امنیت در بین دانشجویان دانشگاه گیلان میباشد به این منظور با دانشجویان دانشگاه گیلان مصاحبه شد. در مطالعه مزبور از روش کیفی و نمونهگیری هدفمند استفاده شد. یافتههای حاصل از مصاحبهها به شیوه تحلیل محتوای کیفی ارایه شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که امنیت برای جوانان به گونههای متفاوتی بازنمایی میشود. دلایل ناامنی از نظر جوانان به 4 قسمت ناامنی اقتصادی، اجتماعی، روانی، فیزیکی - جسمانی تقسیم میشود. در مورد هر کدام از این دلایل هم نگرشهای متفاوتی دیده شد. در بین زنان مقوله ناامنی اجتماعی، فیزیکی -جسمانی و در بین مردان ناامنی اقتصادی بیشتر مشاهده شد.
کلیدواژهها: دانشجویان، امنیت، بازنمایی، گیلان.
بیان مساله
امنیت مسالهای است که از گذشته تاکنون اهمیت و نقش زیادی در زندگی انسان ها بخصوص زندگی جوانان داشته است. نیاز به امنیت یکی از نیازهای اولیه بشر تاکنون میباشد هر انسانی اول به امنیت نیاز دارد تا بتواند به وسیله امنیت به خواستههایش در زندگی برسد. انسان وقتی احساس امنیت کند آرامش پیدا میکند. انسان ها دوست دارند همانطور که در زمان حال امنیت داشته باشند در آینده هم امنیت داشته باشند. انسانی که امنیت ندارد هراس دارد. وجود امنیت و احساس آن دو روی یک سکهاند که برای تداوم تعاملات اجتماعی در یک جامعه ضرورت دارند؛ زمانی فرد احساس امنیت خواهد داشت که در یک جامعه امن زندگی کند و این احساس امنیت، زمینه را برای تلاش فرد در حفظ امنیت اجتماعی فراهم خواهد کرد. فهم فرد از دنیای پیرامون خود امری اجتماعی است.
این فهم بهمثابه دارایی اجتماعی است که در گذر زمان و در فرایند جامعه-پذیری به ذهن او راه می یابد و او در آن شریک میشود. فهمهای فردی تابعی از الگوهای مشترک فهماند که مقدم بر فرد وجود دارد. یکی از دلایل مهم احساس ناامنی، ممکن است به خاطر موقعیت و وضعیت خاص حاکم بر یک جامعه باشد و فرد به خاطر پارهای از عوامل مخل امنیت در جامعه احساس ناامنی بکند. بک معتقد است که تمامی جوامع در دورانهای تاریخ بشر به لحاظ حیات و سلامت در عرفی تهدید بودهاند و بنابراین، می توان آنها را جوامع بیم زده توصیف کرد. و با این حال، او اصطلاح جامعه بیم زده را منحصرا برای توصیف روندهای دوران معاصر به کار میگیرد - احمدی و دهقانی، . - 1394 بین ذهنیت و بازنمایی ارتباط نزدیکی وجود دارد.
امروزه مفهوم بازنمایی در مطالعات فرهنگی از جایگاه برجسته ای برخوردار است.بازنمایی به این نکته اشاره دارد که پدیده ها فی نفسه دارای معنا نیستند که معنای پدیده ها محصول چگونگی بازنمایی آن-هاست - هال، - 2003، - صادقی فسایی، شریفی ساعی: . - 1390هال به مفهوم بازنمایی با رویکرد نوینی پرداخته که متاثر از دیدگاههای متفکرانی مانند فوکو و دیگران برای بسط نظریهی بازنمایی بوده است. هال، بازنمایی را به همراه تولید، مصرف، هویت و مقررات، بخشی از »چرخهی فرهنگ«1 میداند. او در ابتدا این ایده را مطرح میکند که »بازنمایی، معنا و زبان را به فرهنگ ربط میدهد.«2و سپس در ادامهی بحث خود، به بسط ابعاد مختلف ایدهی بازنمایی که مشتمل بر مفاهیم معنا، زبان و فرهنگ است-میپردازد و از خلال تحلیلهای خود نگاهی جدید به مفهوم بازنمایی را شکل میدهد؛ مفهومی که به گفتهی خود هال فرایندی ساده و سرراست نیست - پناهی، محمدزاده، . - 1395
هال بازنمایی را در ابتدا عملی ذهنی در معناسازی میداند که تعامل ساز بین عینیت و ذهنیت است؛ که این معنی سازی، در قالب چارچوبهای تفسیری در استفاده از چیزها و وارد کردنشان به زندگی روزمره شکل میگیرد. از آنجا که فرهنگ از منظر استوارت هال، چیزی جز »معناهای مشتری« یا »مجموعه تصورات، مفاهیم و تصاویر مشترک« نیست، وی تولید و انتظار فرهنگ را از طریق »بازنمایی« ممکن میداند . معناهایی که به سلطه نظام بازنمایی، تولید و منتشر میشوند پیوند تنگاتنگی با مناسبات قدرت پیدا میکنند. آنها معمولاً از طریق مشروعیتبخشی یا مشروعیتزدایی، در خدمت تحکیم و تخریب مناسبات قدرت قرار میگیرند - هال، - 1393 - منتظر قائم، یادگاری، . - 1394 نظام بازنمایی برای هال، معنی جهانبینی و نظام ادراک را دارد، آنجا که حتی فکر کردن و احساس کردن و زبان را نیز نوعی نظام بازنمایی میداند.
از آنجا که زبانها همگی عناصری برای نمایندگی یا بازنمایی آنچه می خواهیم بگوییم به کار میبرند، پس نظام زبانها همانند نظام بازنماییاند. زبان نوعی عمل دلالت گر دارد؛ پس میتوان تصور کرد هرگونه نظام بازنمایی، که دارای چنین عملکردی است، مطابق اصول بازنمایی زبانی عمل میکند - هال، - 1393 - منتظر قائم، یادگاری،. - 1394امروزه سه نظریه درباره چگونگی بازنمایی جهان وجود دارد. نظریههای بازتابی3، زبان را آیینه جهان میانگارند. این نظریه که وامدار سنتهای پوزیتویستی و به ویژه ویتگنشتاین دوره اول است، زبان را ابزاری میداند، ابزاری برای انتقال معنایی که در چیزها وجود دارد. نظریههای التفاتی4 یا نیتمندی، معنا را همان چیز میدانند که گوینده، هنرمند یا نویسنده قصد گفتنش را دارو و بنابراین زبان بیانگر این خاستهها و نیتمندیهاست این نظریه به ویژه در سنتهای هرمنوتیکی شلایر ماخر و دیلتای که فهم را کشف ذهنیت مولف میدانستند و رویکردهای پدیدار شناسانه قابل شناسایی است - خالق پناه،. - 1387
دانشگاه گیلان در حال حاضر با 10 دانشکده و یک واحد پردیس و دو پژوهشکده - حوضه آبی دریای خزر و گیلان شناسی - با 595 عضو هیأت علمی،حدود 17000 هزار دانشجو - حدود 9 هزار دانشجوی دختر و 7 هزار دانشجوی پسر - و به عنوان بزرگترین مراکز آموزش عالی در منطقه شمال کشور مشغول به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی است و سالانه حدود 6000 هزار نفر دانشجو را در 494 رشته - گرایش در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برای دورههای روزانه، شبانه، پردیس و مجازی پذیرش می نماید. سوالاتی که اینک به ذهن می رسد آن است که امنیت چگونه برای دانشجویان بازنما میشود؟ در چه اموراتی احساس ناامنی میکنند؟ آنان یک زندگی اصیل و ایده آل در امر امنیت را در چه مقولاتی می-دانند.
پیشینه تحقیق
تا کنون تحقیقات متعددی در داخل و خارج از کشور در خصوص احساس امنیت انجام شده که در این قسمت به برخی از آن-ها پرداخته میشود.
تحقیقات داخلی:
مختاری و همکاران - 1391 - در مطالعهی خود دربارهی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر احساس امنیت اجتماعی در شهر یاسوج، با به کارگیری یک نمونهی 380 نفری از افراد 18 سال به بالا، به این نتیجه رسیدند که میزان احساس امنیت شهروندان یاسوج از وضعیتی مطلوب برخوردار نیست - مختاری و همکاران،. - 1391عریضی و همکاران - - 1391:92 در تحقیق خود با عنوان» رابطه ویژگیهای اجتماعی و فردی زنان بر احساس امنیت آنان در اماکان عمومی شهر بندرعباس«با مطالعهی یک نمونهی 384 نفری از زنان در فاصلهی سنی 65-15 ساله به این نتیجه رسیدند که متغیرهای آگاهی از حوادث و جرائم، اعتماد نهادینه، نگرش نسبت به عملکرد پلیس، نوع پوشش زنان و فضای البدیک شهر، جمعاً 42 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردند ولی بین متغیرهای اعتماد عام و تجربهی قربانی شدن و احساس امنیت رابطهی معناداری وجود نداشت« - حقیقتیان،. - 1392
»پژوهشهای ساروخانی و نویدنیا - ساروخانی و نویدنیا، - 1385 با موضوع امنیت اجتماعی خانواده و محل سکونت در تهران، با بررسیهای گوناگون نشان دادهاند که امنیت محله مسکونی بر امنیت اجتماعی خانواده اثرات موثر و معنیداری دارد، و نیز این که متغیر حمایت اجتماعی در پژوهش آنها تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر احساس امنیت اجتماعی زنان از خود نشان داده است و زنانی که خانواده شان از آن ها حمایت میکنند، نسبت به زنانی که مورد حمایت خانواده خود نیستند یا کم تر مورد حمایت خانواده هستند، احساس آرامش و امنیت اجتماعی بیشتری دارند.پژوهش امیرکافی - امیرکافی، - 1386 با یک مطالعه موردی در شهر تهران با موضوع بررسی احساس امنیت و عوامل موثر بر آن، نشان داده است که حمایت اجتماعی تاثیر مستقیم بر احساس امنیت اجتماعی زنان از خود نشان داده است و زنانی که حمایتهای عاطفی اطرافیان را کسب میکنند، احساس آرامش و امنیت اجتماعی بیش تری دارند.
تحقیقات خارجی
سوزان دپائولسکی - 2015 - 1 در پژوهشی با عنوان »بازنماییهای اجتماعی امنیت سایبری توسط دانشجویان دانشگاه و پیامدهای طرح آموزشی« به بررسی امنیت سایبری که به عنوان یک موضوع اساسی در دورههای اصلی سیستمهای اطلاعاتی - IS - است. یافتههای این پژوهش در قالب یک نقشه بازنمایی اجتماعی ارائه شد.که درواقع دیدگاههای دانشجویانی که می توانند، انگیزه و اطلاعاتشان در مورد تهدیدات امنیت سایبری و استراتژیهای تسکین دهنده را افزایش دهند را نشان میدهد. تفسیر نقشه نشان میدهد که حساسیت دانشجویان در مورد امنیت سایبری بیشترین تأکید را بر مفاهیم تکنولوژیکی و نگرانیهای اجتماعی و سیاسی میباشد. این بررسی همچنین به : الف - سطح نگرانی در مورد تهدیدات امنیتی مختلف؛ ب - احتمال ادراک آنها در حوادث امنیتی کامپیوتر، و ج - حوادثی که تاکنون دانشجویان تجربه کردهاند پرداخته است.
لیون ون رایزوایک و آنتال هانس - 2017 - 2 در پژوهشی تحت عنوان »روشنایی و امنیت: بررسی نقش روشنایی بر احساس امنیت محیط شهری« به بررسی اینکه چگونه نورپردازی و سایر ویژگیهای فیزیکی - یعنی پیشبینی، پنهانکاری و میزان به دام افتادن - بر تصمیمات مردم در مورد امنیت خیابانهای شهری در طول شب تاثیر می گذارند، پرداختند. آنها در دو مطالعهی تطبیقی این موضوع را بررسی کردند. که نتایج مطالعهی اول نشان داد که تفاوت در - یعنی پیش بینی، پنهانکاری و میزان به