بخشی از مقاله

چکیده

این پژوهش به بررسی رابطه سلامت روانی با هوش معنوی در بین کارکنان کمیته امداد شهرستان کرمانشاه در سال 1393 پرداخته شد. تعداد 100 نفر از کارکنان کمیته امداد امام خمینی به شیوه دسترس در این پژوهش شرکت کردند. و پرسشنامه های سلامت روان گلدبرگ، پرسشنامه هوش هیجانی - برادبری و گریوز - مورد استفاده قرار گرفت. پژوهش حاضر ازنوع همبستگی است و از روش های تحلیل آماری ضریب همبستگی،گشتاوری پیرسون، رگرسیون همزمان استفاده شد . نتایج حاصل از یافته های پژوهشی نشان داد که بین سلامت روان با تمام ابعاد هوش معنوی رابطه معنی داری وجود دارد.

کلیدواژه ها: سلامت روانی، هوش معنوی، کمیته امداد

مقدمه

بهداشت روانی و شاخص های سلامت روانی، در هرجامعه ای نقش اساسی در تخمین پویایی و کامیابی جامعه ایفا می نمایند. سلامت روانی افراد در پیشبرد اهداف ملی و آرمانی جوامع از بیشترین اهمیت از لحاظ صرفه جویی در هزینه های مادی و معنوی برخوردار است .بر اساس یافته های موجود اختلالات روانی به عنوان یکی از مهمترین و معنی دارترین اجزای بار کلی بیماریها می باشد و پیش بینی می شود که در سال 2020 سهم اختلالات روانی و عصبی از بار کلی بیماریها 50درصد افزایش10/5 درصد کنونی به 15 درصد کل باردرمانی بیماریها برسد - وو1 و همکاران ،. - 2006 لذا توجه به بهداشت روانی در تمام عرصه های زندگی از جمله زندگی فردی و اجتماعی و شغلی حائزاهمیت است . سازمان بهداشت جهانی در سال 1991 اعلام کرد افراد شاغل در جامعه از ابتلا، آسیب و میرایی بیشتری برخوردارند - کورماک2، . - 1991

بررسی سلامت کارکنان کمیته امداد نیز میتواند یکی از حوزه های توسعه سلامتی در جامعه باشد.در حوزه سلامت روانی و هوش معنوی می توان بیان داشت که که مجموعهای از فعالیتها است که علاوه بر لطافت و انعطافپذیری در رفتار، سبب خودآگاهی و بینش عمیق فرد نسبت به زندگی و هدفدار نمودن آن میشود، به گونهای که هدف، فراتر از دنیای مادی ترسیم میگردد و همین فرآیند موجب سازگاری فرد با محیط به خشنودی و رضایت دیگران شده است، زیرا وی با این سازگاری درصد جلب رضایت خداوند متعال است. در پارادایمهای جدید بجای تأکید بر مدل سنتی و فرماندهی بر گروههای مشارکتی بر خلاقیت و معنویت تأکید میشود. سازمانها با کارکنان رشد یافته و بالندهای روبرویند که در پی یافتن کاری با معنا، هدفمندو پرورش محیطهای کاری با چنین ویژگیهایی هستند.افرادی که دارای هوش معنوی هستند دارای این صفات میباشند:

-قدرت مقابله با سختیها، دردها و شکستها.

- درس گرفتن از تجربیات و شکستها.

- برخورداربودن از حس انعطافپذیری بالا.

-توانمند بودن در خودداری و کنترل خویش.

-توانایی ایستادن در برابر جمع و هم رای نشدن با عامه مردم.

-حسی که این افراد را هدایت درونی میکند.

در واقع میتوان گفت معنویت از طریق دانش ضمنی و به واسطه هوش معنوی تصمیمات را تحت تأثیر قرار میدهد. علاقه نوپدید به نحوی تأثیر معنویت در کسب و کار و رهبری در مقالات، مجلات و کتابهای فراوانی مطرح شده است - بار-آن، - 2000 و میتوان آن را با کمک نیازهای مازلو تبیین نمود. به این ترتیب که با رشد و توسعه استانداردهای زندگی، کارکنان تعلقات خود را از سمت نیازهای حیاتی و امنیتی به سوی خودشکوفایی و معنویت سوق دادهاند - وگان، . - 2002 پژوهشهای بیشماری، رابطه مثبت بین معنویت و موفقیت را تأیید نموده است. نتایج این پژوهشها حاکی از آن است که ارزشهای معنوی نه تنها به بهبود کیفیت زندگی کاری کارکنان میانجامد که این توانایی بالقوه را دارند که کل سازمان را ارتقاء ببخشد - آمران،. - 2009با توجه به مطالب ذکر شده و میزان اهمیت هوش معنوی در محیط کار ما به دنبال بررسی رابطه این مولفه بر سلامت روان کارکنان کمیته امداد استان کرمانشاه هستیم.این پژوهش سعی بر این دارد که به تعیین رابطه سلامت روانی با هوش معنوی در بین کارکنان کمیته امداد استان کرمانشاه بپردازد. تا نقاط قوت و ضعف شناسایی و از نتایج حاصل برای بهبود و تعالی سازمانی کمیته امداد مورد مطالعه استفاده شود.

بیان مساله

سلامت روانی افراد در پیشبرد اهداف ملی و آرمانی جوامع از بیشترین اهمیت از لحاظ صرفه جویی در هزینه های مادی و معنوی برخوردار است. انسان موجودی پیچیده و دارای ابعاد مختلفی است که حیات وی در اثر تعادل نسبی این ابعاد هضم شده و دوام می آورد .یکی از این ابعاد، سلامت روان می باشد که نظام نامه ی سازمان سلامت روان بهداشت جهانی آن را اینگونه تعریف می کند ، حالت کامل آسایش و کامیابی زیستی -روانی و اجتماعی است و صرف فقدان بیماری یا معلولیت نمی باشد سلامت روانی در مفهوم عام خود نیز به سلامت فکر و تعادل روانی و دارا بودن خصوصیات مثبت روانی اتلاق می گردد و راههای دست یابی به سلامت فکر و روح که برای تعالی و تکامل فردی واجتماعی انسانها ناظم است با پرداختن به آن روشن می شود وهمچنین در مفهوم تخصصی خود رشته ای از بهداشت است که افراد تحصیلکرده و دارای مهارت و تجربیات خاص با اتخاذ روشهای علمی ، آن را به مردم آموزش می دهند.کار و شغل، نقش مهمی در زندگی افراد داشته، تأثیرات قابل توجهی در سلامت روانی آنها دارد. هوش معنوی یا SQ همان

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید