بخشی از مقاله

چکیده

هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه سلامت عمومی، هوش معنوی و ناگویی خلقی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز می باشد. طرح تحقیق توصیفی-همبستگی است. ابزار گردآوری داده در این تحقیق شامل پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه آمادگی اعتیاد اهواز می باشد. نمونه آماری شامل 351 نفر بود که بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. برای بررسی وجود رابطه از روش پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتیجه تحلیل پیرسون حاکی از وجود رابطه معنی دار منفی بین سلامت عمومی و آمادگی اعتیاد، و بین هوش معنوی و آمادگی به اعتیاد و رابطه معنی دار مثبت بین مولفه ناگویی خلقی و آمادگی به اعتیاد است. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر وجود رابطه معنی دار چند گانه بین سلامت عمومی، هوش معنوی و ناگویی خلقی با آمادگی به اعتیاد است.

کلمات کلیدی: سلامت عمومی،، آمادگی به اعتیاد، دانش آموزان پسر متوسطه

.1 مقدمه

در دهه های اخیر شیوع اعتیاد در جمعیت جهان رو به فزونی بوده است. این فزونی در جمعیت جوان که بیشترین گرفتاران دام اعتیاد را تشکیل می دهند، بیشتر و چشمگیرتر بوده است. آمارهای منتشر شده در کشورمان بیش از دو میلیون نفر را گرفتار اعتیاد و شش میلیون نفر را مصرف کننده تفننی گزارش می کنند[4]، اما این تعداد بسیار خوشبینانه به نظر می رسد. آثار سوء مصرف مواد بر فرد، خانواده و جامعه بر کسی پوشیده نیست، به طوریکه هر سال هزینه های سنگینی را بر اقتصاد کشورها تحمیل می کند. این همه در حالی است که روش های درمانی جهت مقابله با اعتیاد چندان راه به جایی نبرده است. با توجه به گستردگی دامنه شیوع اعتیاد، امروزه فرض بر آن است که جلوگیری از مبتلا شدن افراد به سوء مصرف مواد و پیشگیری از آن آسان تر از درمان این اختلال است.[7]

اعتیاد را می توان یک بیماری جسمانی-روانی-اجتماعی دانست که در شکل گیری آن زمینه های پیش اعتیادی متعددی نقش اساسی ایفا می کنند.[8] شناسایی این عوامل در قشر نوجوان و دانش آموز می تواند در کنترل و پیشگیری از ابتلا به آن موثر باشد. در جامعه ما به ظاهر کمتر کسی است که با آسیب های فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی اعتیاد آشنا نباشد اما علی رغم این آشنایی دامنه گسترش آن رو به فزونی است. این بلای خانمان سوز فرد مبتلا، خانواده، شبکه سلامت، دستگاه اجرایی، نظارتی و قضایی کشور را متحمل هزینه های اقتصادی و غیر اقتصادی فراوانی می کند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سلامت عمومی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز انجام گرفت.

بیان مسئله

اعتیاد به مواد مخدر واقعیتی دردناک به ویژه در مورد نوجوانان و جوانان می باشد و یکی از مهمترین مشکلات اجنماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب شده، موجب رکود اجتماعی در زمینه های مختلف می شود. با نگاهی به آمار روزافزون اعتیاد به مواد مخدر به خصوص اشاعه آن در نوجوانان و جوانان نشان می دهد که نسل جوان که باید در جهت سازندگی و پیشرفت جامعه مشارکت داشته باشد در دام اعتیاد به هدر می روند. از این رو لازم است بررسی های وسیع و عمیقی در مورد شناسایی عوامل زمینه ساز اعتیاد انجام گیرد.[1] همچنین ویرانگری های حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیاری از ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی شده، بدین ترتیب سلامت جامعه را به طور جدی به مخاطره می اندازد. در گرایش به مواد، عوامل متعدد زیستی، اقتصادی، اجتماعی و فردی دخیل است. از جمله عوامل مخاطره آمیز فردی، سلامت عمومی، هوش معنوی و ناگویی خلقی است که در گرایش فرد به اعتیاد موثر است.[6] بنابراین، سوال اصلی حاضر این است که آیا بین سلامت عمومی با آمادگی به اعتیاد دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز رابطه وجود دارد؟

اهداف تحقیق هدف اصلی

تعیین رابطه بین سلامت عمومی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز.

اهداف فرعی

تعیین رابطه بین سلامت عمومی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز.

سوال تحقیق

-  آیا بین سلامت عمومی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان پسر متوسطه شهر اهواز رابطه وجود دارد؟

سلامت عمومی

سلامت به طور کلی در تعریف سازمان بهداشت جهانی "حالت خوب بودن کامل از نظر جسمی، روانی و اجتماعی" در نظر گرفته می شود، مسئله ای است که امروزه پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است. به طوری که مطالعات انجام شده در سال های اخیر، رابطه تنگاتنگی، بین سلامت عمومی و عوامل شخصیتی و روانشناختی را به وضوح نشان می دهد.[9] تعریف سازمان بهداشت جهانی بیانگر این مسئله است که سلامت، یک مسئله چند بعدی است و باید توجه داشت که ابعاد مختلف سلامت و یا بیماری بر یکدیگر اثر می کنند و تحت تاثیر یکدیگر قرار دارند. لذا اقدامات انجام شده برای ارتقای سلامت باید به تمام جوانب سلامت فردی - جسمی، روانی و اجتماعی - توجه داشته باشد. معمول ترین بعد سلامت، سلامت جسمی است که در مقایسه با دیگر ابعاد می توان آن را به سادگی ارزیابی کرد.

از نظر بیولوژیکی عمل مناسب سلول ها و اعضای بدن، و هماهنگی آنها با یکدیگر نشانه سلامت جسمی است. از سوی دیگر، سازمان بهداشت جهانی در سال 2004 سلامت روان را به عنوان حالتی از زندگی سالم تعریف می کند که در آن، فرد توانمندی خود را می شناسد و از آنها به نحو موثر و مولد استفاده می کند و برای اجتماع خویش مفید است. بدیهی است سنجش سلامت روان نسبت به سلامت جسم مشکل تر است. در این تعریف، تنها نداشتن بیماری روانی مدنظر نیست، بلکه قدرت تطابق و سازگاری با شرایط محیطی، داشتن عکس العمل و قضاوت مناسب در برابر مشکلات و حوادث زندگی، و داشتن روحیه انتقاد پذیری جنبه مهمی از سلامت روان را تشکیل می دهد.[12]

آمادگی به اعتیاد

آمادگی به اعتیاد، به میزانی که افراد زمینه های گرایش به مصرف مواد مخدر را دارا می باشند، اشاره دارد. که این میزان وابسته به عوامل مختلفی از جمله عوامل شخصیتی، خانوادگی، اجتماعی و ... می باشد. وابستگی به مواد یا به اصطلاح اعتیاد به مواد مخدر در همه مشاغل ، سطوح تحصیلی و طبقه اقتصادی، اجتماعی دیده می شود و مختص به افراد و اقشار خاصی نمی باشد. باتوجه به شیوع بالای وابستگی به مواد و دشواری های درمان آن تلاش در جهت شناسایی عوامل خطر ابتلا به این مشکل در جمعیت های مختلف به ویژه محیط های کاری بسیار ضروری می باشد.[11] اعتیاد یک بیماری اصلی، پیش رونده و کشنده است. این عارضه، نوعی ارتباط تسکین دهنده با یک ماده روان گردان یا تأثیر گزار بر ذهن و یا رفتاری که مارا در برابر میل بیش از حد، ناتوان می کند می باشد. اعتیاد به عنوان حالتی که در آن بدن انسان برای انجام فعالیت های عادی خود به یک ماده یا یک رفتار خاص وابسته می شود تعریف شده است.[10]

جامعه آماری و حجم نمونه مورد تحقیق

در پژوهش حاضر جامعه آماری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان اهواز را شامل می شود.

نمونه و نمونه گیری

حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 351 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، روش تصادفی مرحله ای بود. روش نمونه گیری بدین صورت بود که از میان مدارس پسرانه متوسطه شهر اهواز 7 مدرسه از نواحی 2 و 3 آموزش و پرورش انتخاب و در هر مدرسه به طور میانگین 60 پرسشنامه به صورت تصادفی میان دانش آموزان توزیع شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید