بخشی از مقاله
چکیده:
هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه طرحواره های ناسازگار با نگرش بر عشق در زوجین با روابط فرازناشویی متقاضی طلاق است جامعه آماری پژوهش زوجین دارای روابط فرازناشویی بودند که پرونده آنها در دادگستری جریان داشت که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 150 نفر انتخاب شدند .ابزار پژوهش پرسشنامه بود.و برای تحلیل داده ها تحلیل همبستگی کانونی استفاده شد.نتایج نشان داد که دراولین کانون30درصد واریانس نگرش های عشق و در دومین کانون 20 درصد واریانس ارتباط طرحواره با نگرش به عشق تبیین شد .
مقدمه :
اغلب زوج ها آگاهند که ازدواج با بحران های دائمی سرو کار دارد و می دانند که 40 تا 55در صد زندگی زنا شویی احتمالاٌ به جدایی و طلاق می انجامد . در این شرایط ، زوجهایی که ازدواج های ناموفق و از هم پاشیدنهای روزافزون زندگی های زناشویی را می بینند ، نگرانند که این اتفاق برای آنها تکرار نشود. - بک ،.1988 قرچه داغی ،. - 1384عوامل مختلفی تعیین کننده موفقیت یا شک ست در زمینه ازدواج ه ستند،از جمله متغیرهایی که در سرنو شت طلاق و ازدواج نقش زیادی دارد طرح واره های نا سازگار اولیه می با شد .
من شاء پیدایش این طرح واره ها تجربیات اولیه کودکی می با شد که در رابطه با مراقبان ت شکیل می شود و نقش مهمی در زندگی آینده فرد به خصوص در روابطش ایفا می کند. - هالفورد ،2000،.ترجمه تبریزی و همکاران ، - 1384طرح واره ها مطابق با 5 نیاز تحولی کودک به 5 حوزه طرد و بریدگی ، خود گردانی و عملکرد مختل ،محدودیت های مختل ، دیگر جهت مندی ، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری تقسیم شده اند که هر کدام مشابه چند طرح واره است - یانگ 2003،ترجمه حمید پور و اندوز ،. - 1389
روش شناسی تحقیق
جامعه آماری این پژوهش ، از بین افرادی که دارای پرونده روابط فرا زنا شویی و طلاق در دادگ ستری بوده و برای م شاوره قبل از طلاق به مرکز مداخله در خانواده بهزی ستی ا ستان گیلان مراجعه نموده به روش نمونه گیری در د سترس 150 نفر انتخاب شدند.ابزار سنجش پر س شنامه طرح واره های نا سازگار فرم کوتاه یانگ ا ست این پر س شنامه 75 ماده ای که 15 حیطه از طرحواره های ناسازگار اولیه را در 5 حوزه از قبیل -1 حوزه طرد و بریدگی -2 حوزه خود گردانی و عملکرد مختل -3 حوزه دیگر جهت مندی -4 حوزه گوش به زنگی -5 حوزه محدودیت مختل تقسیم می شود و به روش لیکرت 6 در جه ای نمره گذاری می شود.در این پرسشنامه هر5 عبارت یک طرحواره را می سنجد.ابزار سنجش نگرش های عشق، پرسشنامه نگرش بر عشق هندریک و هندریک است.در این پژوهش به منظور تحلیل داده ها ،از آمار استنباطی نظیر تحلیل همبستگی کانونی استفاده شده است و کلیه تجزیه و تحلیل داده های آماری از نرم افزار آماری spss 20 انجام گرفته است.
همان طور که جدول ن شان می دهد در همب ستگی کانونی اول قوی ترین رابطه را با نگرش ها ی ع شق به ترتیب دیگر جهت مندی - - 0/49 ، طرد و بریدگی - - 0/38 و سپس گوش بزنگی - - 0/36 که بی شترین بار عاملی را دارند،وجود دارد.چنانچه هر یک از مقادیر ساختاری متغیر وابسته مجذور شود ،درصد واریانسی که به وسیله یک متغیر اصلی یا متغیر کانونی تبیین می شود بدست می آید. نتایج اولین همبستگی بنیادی نشان داد که از بین طرح واره های ناسازگار، دیگر جهت مندی 24 درصد، طرد و بریدگی 14 درصد و گوش بزنگی 13 درصد واریانس نگرش ها ی عشق راتبیین می کنند.
در ارتباط با متغیرهای ملاک همانطور که ملاحظه می گردد در همبستگی کانونی اول قوی ترین رابطه را با طرح واره های ناسازگار به ترتیب پراگما - - 0/41،استورگ - - 0/37،اروس - 0/35 - ،لودوس - - 0/33،آگاپه - - 0/31 داشته است. مقادیر ساختاری متغیر وابسته مجذور شود ،درصد واریانسی که به وسیله یک متغیر اصلی یا متغیر کانونی تبیین می شود بدست می آید؛ اولین همبستگی بنیادی ، اروس ، لودس ،استورگ ،پراگما و آگاپه به ترتیب 17 درصد ،14 درصد ،12 درصد ،11 درصد ،10 درصد ،واریانس طرح واره های ناسازگار را تبیین داشته اند.
بحث و نتیجه گیری:
ادراکات هر یک از زوجین در مورد تعاملات خانوادگی، اطلاعاتی را فراهم میآورد که باعث شکل گیری طرحوارههای خانوادگی آنها می شود؛ خصوصا وقتی که هر یک از زوجین چنین تعاملی را به طور مکرر مشاهده کنند. این الگوی دریافتهای فردی از چنین مشاهداتی به عنوان پایهای برای شکل دهی طرحواره یا الگویی به کار میرود که بعدها از آن برای فهم دنیای روابط خانواگی و پیش بینی رویدادهای آینده در خانواده استفاده میشود.
طرحوارههای خانوادگی زیر مجموعهای از حیطه وسیع طرحوارههایی هستند که افراد در مورد بسیاری از جنبههایی تجارب زندگی خود به وجود میآورند. شکل گیری و فعالیت طرحوارهها در نظام خانواده مشابه عملکرد آنها در بافت فردی و زندگی زناشویی است و بر پایه تجارب زندگی گذشته و اخیری قرار داد که توسط هر یک از زوجین به دست آمده است. خانواده درمانی شناختی- رفتاری - CBFT - 1 این مفهوم را دربرمیگیرد و ادعا میکند که طرحوارهها و تجارب زندگی که یک زوج با خود به رابطه زناشوییشان میآورند به فرزندان آنها منتقل شده و یک حلقه خانوادگی را تشکیل میدهند.
- داتیلیو، . - 1998 یانگ و همکاران - 2003 - معتقدند افرادی که طرحوارههایشان در این حوزه قرار دارد به جای رسیدگی به نیازهای خود به دنبال ارضای نیازهای دیگران هستند. آنها این کار را برای دستیابی به تایید، تداوم رابطه هیجانی یا اجتناب از انتقام انجام میدهند. این افراد در دوران کودکی معمولا آزاد نبودهاند تا از تمایلات طبیعی شان پیروی کنند و در بزرگسالی به جای اینکه از درون جهت دهی شوند از محیط بیرونی تاثیر پذیرفته و از خواستههای دیگران تبعیت میکردهاند. از دیدگاه یانگ و همکارانش - 2003 - افرادی که طرحوارههایشان در این حوزه قرار دارد، اح سا سات و تکانههای خود انگیخته را واپس زنی میکنند.