بخشی از مقاله
چکیده
فرهنگ آرمانی موتور محرّک یک جامعه است ،که جامعه را به سمت خروج از وضع موجود و الگویابی درجهت بهترشدن وصیرورت الی االله حرکت میدهد،جامعهای که اهداف آرمانیاش را بر اساس واقعیت-گرایی،عقلانیت ومطالبهگری در ظلّ عنایات حاکمان الهی بالاخص آخرین حجت خدا حضرت بقیهاالله الاعظم به دست میآورد؛بدین طریق به خیر اعلی وشرافت حیات از نوع طیبهی آن را در آرمان شهر مهدوی ، به واسطهی زمینهساز بودنِ حکومت آرمانی مهدوی ، فضیلت پیدا می کنند.این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که چگونه فرهنگ آرمانی براساس راهبردهایمقام معظم رهبری زمینههای حکومت آرمان شهر مهدوی را مهیا میسازد.
آرمانهایی را که مقام معظم رهبری موثر در فراهم نمودن آرمان شهر مهدوی وتمدن عظیم اسلامی ایرانی در بعد معنوی ،سیاسی واجتماعی و روحی روانی متذکر می شوند؛ در این مقاله با روش تحلیلی وتوصیفی تبیین میشود ،که عبارت از:یاد خدا ،ایمانگرایی،اعتقاد به مهدی موعود،پیشرفت در بعد نرم افزاری وسخت افزار ،راهبردهای عدالت گرایی در گسترهی داخلی وجهانی با استقامت ،اقتدار،عزت وامید هستد. در صورتی که این آرمان ها از هدف فردی به اهداف جمعی توام با شدت مبدل شود؛ و جوامع فعالانه دنبال تحقق ×آرمان ها با رویکردی جمعی وجهانی باشند؛ زمینههای موثر ظهور حضرت مهدی علیه السلام مهیا میشود .
مقدمه:
فرهنگ آرمانی به الگوهای رفتاری آشکار ورسماًپذیرفته شده اطلاق می شود ، که اگر جوامعی به آن دست یابند به تمدّنی رفیع وبالنده دست مییابند. واز آنجایی که اسوههای فرهنگ ایرانی با فرهنگ تمدن ساز اسلامی در هم تنیده شدهاند،واسلام عزیز به فرهنگ ایرانی نور ،بالندگی ،رنگ وصبغهای الهی موهبت نموده است ؛ با چنین رویکردی انتظار می رود که جامعهی ایرانی با رویکرد جمعی بنیادها وارکان تمدن عظیم اسلامی Bایرانی را برای ظهورحکومت آرمانی مهدی موعود پیریزی نماید.
مهم ترین رکن جامعهی آرمانی ، اهتزاز پرچم توحید و ذکر فعالانه در راس مخروط جامعه است؛ که اقامهی نماز ، نمادی از رستاخیز اجتماعی وذکر عملیاتی در راستای پاکسازی جامعه آرمانی از لوث ضالین ومغضوبین ، برای استقرار عدالت اجتماعی با روحیهی مقتدرانه ومقاومانه توام با عزت وامید جمعی تحت حاکمیت ولایت فقیه در عصر غیبت،ودر دوران نورانی ظهور تحت ولایت حضرت حجه ابن الحسن علیه السلام میباشد.
-1 آرمان
فهم صحیح فرهنگ آرمانی در صورت تصوری جامع از آرمان به دست می آید.آرمان به معنی فرجام وغایت است . - صلیبا،صانعی ، - 25 :1366 از منظر مقام معظم رهبری آرمان در اصطلاح »هدف وبرنامه ریزی «است - پیام به دومین همایش سراسری ×جنبش دانشجویی، - 1381 /8/6 بر اساس اندیشههای راهبردی رهبری،راه رسیدن به هدفهای متعالی ، توجه به مبادی آرمانی با رویکردی ×عقلی - دینی است که به شرح ذیل است.
الفمحرّک- بودن آرمانجوامع- برای رهایی از باتلاق رکود باید دائماًآرمانهای متعالی را در سند چشمانداز خود ملاحظه نمایند ،وبه سلوکی مسابقهوار»فاستبقوا الخیرات - «بقره - 148/ ومسارعهوار »سارعوا الی مغفره من ربکم - «آل عمران - 133/خود را به مقصد غایی رسانند. وگرنه خورهی ایستایی وجمود آنها را از پادرمی-آورد.مقام معظم رهبری می فرمایند:آنچه» موجب شوق وپشرفت وحرکت در ملّت ها می شود آرمان هستند وهر چه این آرمانها والاتر ومحبوب تر ونورانیتر باشند حرکت صحیحتر خواهد بود - «
ب- عقلانیت آرمان-آرمان برخلاف آرزوهای طولانی دارای مبدأ وغایت عقلایی هستند ،که عقلاء جوامع نسبت به آنها اجماع دارند. » آرمان گرایی عین عقلانیت است زیرا اگر ملتی بدن آرمان شودهمانند وضعیت امروز جوامع غربی از درون تهی وپوچ خواهدشد - «بیانات رهبری بافرماندهان سپاه پاسداران، - 1395/6/28 در حالی که اساسی ترین نقطهی هر ایدئولوژی ونظام فکری وفلسفی توجه به هدفمندی انسان ونظام هستی است ،که این مهم ، وجه عالی آن را در ایدئولوژی متلالؤ آرمانی اسلام یافت میشود .
ج- واقع گرایی آرمان-آرمان امری موهوم وذهنی نیست بلکه آرمانگراها براساس پلکان واقعیت جامعه ،قلهی صعود آرمانهایشان را فتح می کنند،به تعبیر دیگر آرمانگراها از واقعیتهای مثبت جامعه استفاده وبا واقعیت-های سلبی مبارزه ومقابله می کنند .بدین ترتیب آرمانگرایی مخالف واقع گرایی نیست بلکه در تقابل با محافظهکاری است که با خوب وبد واقعیت سازش دارند. - بیانات رهبری در دیدار با جمعی از دانشجویا آن در لابه لای موانع ومشکلات باید مسیر بنابراین آرمان هدف وبرنامهای مبتنی بر واقعیت جامعه است،که یابی کرد .و انتظار پدیدار شدن آن از طریق اموری چون معجزه ،مخالف با واقعیتگرایی آرمان است.
د- این جهانی بودن آرمان-آرمان از سنخ امور ذهنی وانتزاعی نیست ،بلکه آرمان واقعیتی این جهانی است که ×شهروندان با استفاده از سازوکارهای تربیتی وآموزشی به آن دست مییابند.
ه-مطالبه آرمانیراهبردی- فعّالانه وعملیّاتی که مقام معظم رهبری به جوانان دختر وپسر برای تحقق آرمان ها توصیه می نمایند ؛»مطالبه ی آرمانها از مسئولین است. - «بیانات رهبری در دیدار با جوانان، - 1381/12/6چرا که عدم مطالبه ی آرمانها ،جوامع را گرفتار پیامدهای خطرناکیمی کند؛اولا روحیّهی غفلت وفراموش کردن آرمانها چون بختکی جوامع را تهدید می نماید.ثانیا مسئولینی که وظیفهی تحقق آرمانها را دارند ؛دچار روز - مرّگی میشوند.